Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Filmas Ilgais kritiens recenzija. Lecam no debesskrāpja

Dzīvi apliecinoša, tomēr samākslota filma par cilvēkiem, kurus piemeklējusi indeve padarīt sev galu

Ja jums patīk stāsti, kas balansē starp cinismu un sirsnību, franču režisora Paskāla Šomela Anglijā uzņemtā traģikomēdija Ilgais kritiens/A Long Way Down būs gana labs brīva vakara aizpildīšanas veids. Vispirms – tā stāsta par četriem pašnāvniekiem, kas suicidālu nodomu apsēstajiem populārākajā laikā – Jaungada naktī – nolēmuši darīt sev galu, nolecot no Londonas debesskrāpja.

Viens pašnāvības kandidāts ir pedofilijā apsūdzēts populārs televīzijas žurnālists, kas ar skandālu atlaists no darba, zaudējis visus labās dzīves atribūtus un sociālo statusu, pavadījis pusgadu cietumā. Ideālais kandidāts šādai apbrīnojami infantila, tak saprātīga neveiksminieka lomai ir Pīrss Brosnans, jo tikai no šī aktiera mutes ticami var skanēt frāze: "Viņa teica, ka viņai ir divdesmit pieci, izrādījās – nepilngadīgā."

Otra nāves alcēja ir sabiedrībā pazīstama politiķa morāli nenoturīgā meita (bezatbildīgās simpātiskās stervas lomā brīnišķīga ir Imodžena Putsa), kurai viss pie lampiņas, un kā emocionālu attaisnojumu pašnāvībai viņa pārējiem min ļoti nelaimīgu mīlestību; par šo jūtu reālo eksistenci gan jāšaubās.

Trešā suicidāla neprāta pārņemtā ir dziļā bezcerībā ieslīgusi māte (neatkarīgo filmu zvaigzne Tonija Kolete), kuras dēls sirgst ar cerebrālo trieku un ar kura ārstēšanu viņai vairs nav enerģijas cīnīties. Laika gaitā izrādīsies, ka jaunekļa stāvoklis nav gluži tik bezcerīgs, kā šķiet mātei.

Ceturtais personāžs (Ārons Pols) nolēmis dzīvei pielikt punktu vispār pavisam neskaidru iemeslu dēļ, tā teikt – smaga eksistenciālā krīze, tāpēc izdomājis, ka viņam ir smadzeņu vēzis.

Satikušies uz jumta, visi četri kaut kādā iracionālā veidā pēkšņi izlemj – varbūt tomēr ir vērts izprovēt pēdējo iespēju – un atliek pašnāvību līdz Svētā Valentīna dienai. Kādēļ tieši līdz visu mīlētāju svētkiem, nevis līdz Līgo dienai, filmas gaitā tā arī netop skaidrs.

Varētu šķist, ka filma par cilvēkiem, kurus piemeklējusi indeve padarīt sev galu, nebūtu gluži tā veiksmīgākā joku tēma, – kad pašam dzīve "nesit ar atslēgu" (pieļauju, akurāt tādi cilvēki apmeklē filmas par dzīves jēgas meklējumiem), diez vai lielākā bauda ir skatīties uz galējā emocionālā izmisumā nonākušiem lūzeriem.

Taču te ir viena "fiška". Ilgais kritiens ir uzņemts pēc superpopulārā britu dižpārdokļu autora Nika Hornbija (1957) grāmatas – tiesa, ne tās labākās – motīviem. Hornbijs, pirmkārt, ir veiksmīgs sporta žurnālists, Arsenāla fans, par futbolu sarakstījis leģendāru bestselleru atmiņu romānu Futbola trakums/Fever Pitch (1992), kas pasaulē pārdots sešos miljonos eksemplāru un ir ekranizēts 1993. gadā.

Otrkārt, viņa spalvai jeb kompjūteram pieder tāda megaslavena grāmata kā Par puiku/About a Boy (1998), pēc tās uzņemta brāļu Veicu filma ar Hjū Grāntu vecpuiša Vila lomā, kurš pārtiek no tēva reiz sacerēta hita autorhonorāriem un izliekas par vientuļo tēvu, lai varētu lenkt vientuļās mātes, līdz viņa dzīvē ienāk puika ar raksturu – Markuss. Filma kļuva par sava veida kluso, romantisko grāvēju (interesanti, ka zēna lomas tēlotājs Nikolass Holts tagad pats kļuvis par populāru jauno aktieri). Par puiku tika nominēta Oskaram par labāko scenāriju. Un jau te spilgti izpaužas Nika Hornbija visai specifiskais talants – melodramatiskas situācijas sapiparot ar pavisam nebanālu sarkasma, pat cinisma devu.

Vēl veiksmīgāks pieaugušo auditorijai izrādījās paša Hornbija radītais scenārijs filmai Jūtu audzināšana/An Education (2009; dāņu režisores Lones Šērfigas pirmā filma angļu valodā). Elegantā retrofilma ar Pēteru Sarsgordu ciniska biznesmeņa lomā un Keriju Maligenu viņa "jūtu audzēknes" un nepavisam ne nevainīgā eņģeļa tēlā. Šī loma Maligenu iecēla jaunas zvaigznes šūpulī (sk. piemēram Lielo Getsbiju). Arī par šo filmu var apgalvot – tā ir veselīgi ciniska, pat nežēlīga jūtu preparēšana. Trīs Oskara nominācijas, to vidū kā gada labākajai filmai.

Diemžēl Ilgais kritiens scenārija līmenī ir visai samākslots un pašnāvnieku kvarteta saspēlei trūkst loģikas un ticamības. Filmas galvenā vērtība ir lieliskie aktieri, bet tas jau pieder pie britu aktierskolas tradīcijas.

Ilgais kritiens/A Long Way Down ***
Traģikomēdija. Lielbritānija, Vācija. 2014. Režisors Paskāls Šomels
Lomās: Pīrss Brosnans, Imodžena Pūtsa, Tonija Kolete, Ārons Pols u. c. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja