Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Spēlmaņu nakts balvai nominētā izrāde Irānas konference atkal skatāma tiešsaistē

Elmāra Seņkova veidotā izrāde Irānas konference, kas savu virtuālo pirmizrādi piedzīvoja pavasarī, tagad atkal ir pieejama skatītājiem, informēja izrādes veidotāji.

Izrādē piedalās tādi atzīti skatuves mākslinieki kā Lolita Cauka, Jekaterina Frolova, Inese Kučinska, Juris Bartkevičs, Mārtiņš Meiers, Arturs Krūzkops, Artūrs Skrastiņš, Andis Strods, kā arī jaunie aktieri – Matīss Budovskis, Una Eglīte, un Agris Krapivņickis.

Iestudējuma pamatā ir Ivana Viripajeva luga Irānas konference. Ivans Viripajevs ir viens no izcilākajiem Krievijas mūsdienu dramaturgiem, kura darbi Latvijā iestudēti vairākkārt. 2017. gadā sarakstītā Ivana Viripajeva luga vēsta par kādu it kā šķietami zinātnisku konferenci Dānijā, kurā piedalās Rietumu kultūras gaišākie prāti, inteliģence un citi ievērojami sabiedrības cilvēki, lai spriestu par kādas citas – Irānas – valsts un tās nācijas problēmām, cilvēktiesībām un reliģiju. Vai ir iespējams pamatot tādu viedokli, lai tas būtu neapšaubāms? Cik daudz patiesību ir uz šīs pasaules, un kāda ir mūsējā? Izrādē caur Austrumu pasaules problēmu iztirzāšanu skaidrāk ieraugām sevi – liberālās sabiedrības pārstāvjus.

Izrāde izpelnījusies ne vien publikas novērtējumu, bet arī kritiķu atzinību. Kā atzina teātra kritiķe Zane Radzobe, "Seņkova Irānas konference ir viens no labākajiem iestudējumiem Latvijas teātrī šosezon. Ne tikai digitālajā vidē, bet vispār". Kritiķe atzīst, ka "visvairāk uzrunā tas, ka izrādes veidotāji ir skaidri apzinājušies, kādā medijā viņi strādā. Citiem vārdiem sakot (..) – medijs arī pats par sevi ir ziņa".

Izrādē apvienojušies ievērojami vairāku paaudžu aktieri no dažādiem Latvijas teātriem, kas spēj demonstrēt izcilus aktierdarbus arī šādā, nepierastā formātā. Režisors Elmārs Seņkovs saka: "Esmu ārkārtīgi pateicīgs šiem brīnišķīgajiem aktieriem, kuri piekrita manam uzaicinājumam piedalīties šajā projektā. Tā bija lieliska iespēja, ko realitātē, pieļauju, nevarētu realizēt, bet šeit mēs satiekamies un sadarbojamies – ar dziļu un atbildīgu pieeju materiālam. Visi projektā iesaistītie mani iedvesmo, kad redzu viņu profesionalitāti un meistarību pat caur ekrānu radīt atmosfēru un klātbūtnes sajūtu."

Izrādes tapšanas procesā piedalījās videomāksliniece Paulīne Kalniņa, skaņu mākslinieks Mārtiņš Zvirbulis, izrādes producente – Asnate Siliņa. Izrāde izvirzīta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada notikums digitālajā vidē, kas šogad pirmoreiz parādās balvu nomināciju sarakstā. Laureātu paziņošana notiks 23. novembrī. Izrāde ir izvirzīta arī Latvijas Sabiedrisko mediju balvas Kilograms kultūras finālam kategorijā Teātris.

Izrāde pieejama portālā www.ticketshop.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja