Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zirgu pastā izrādīs Zelta zirgu lietuviešu režisora interpretācijā

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) 23. maijā plkst. 19 teātra mājā Zirgu pasts aicina uz izrādi No zirga līdz personībai, kas iestudēta pēc Raiņa lugas Zelta zirgs motīviem, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.

Režisors un Latvijas Kultūras akadēmijas lektors Elmārs Seņkovs kopā ar 2. aktieru kursa studentiem 16. un 17. maijā devās uz Viļņu, lai piedalītos starptautiskā teātra festivālā Tylos!/Klusums!. Studenti festivālā spēlēja izrādi No zirga līdz personībai, kas tapusi pēc Raiņa lugas Zelta zirgs motīviem Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas 2. maģistra kursa studenta Gilda Aleksas režijā. Izrāde, no vienas puses, ietver latviešu literatūras kanonu pārstāvošo Raini un viņa idejas, bet, no otras puses, jaunu cilvēku skatījumu uz lugu un tās simboliem mūsdienās. Izrāde iestudēta latviešu teātra skatītājam mazāk ierastā spēlēšanas manierē, pārstāvot spēles teātri, kurā, režisora Gilda Aleksas vārdiem runājot, "alegorijas tiek skaidrotas un rādītās tieši, neatstājot vietu un laiku nekontrolētām domām".

Raiņa simboliskā luga Zelta zirgs ir par tiekšanos pēc brīvības. Tā uzrakstīta vairāk nekā pirms simt gadiem, un pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka lugā nav nekā jauna vai interesanta, ko pateikt mūsdienu jaunietim. Līdzīgi šķiet arī pēc otrā acu uzmetiena. Un pēc trešā. Tieši šādās režisora refleksijās par Raiņa darbu dzima izrādes ideja: vai mēs patiesi esam brīvi? Kā mēs katrs individuāli sasniedzam savu brīvību un kad saprotam, ka brīvība ir sasniegta? Ko ar iegūto brīvību darīt? Brīvība un Raiņa luga Zelta zirgs – iespēju ir daudz, bet kā šādu lugu saistoši parādīt skatītājam? Tie ir tikai daži no jautājumiem, ko uzdod radošā komanda.

Lomās: Alise Danovska, Anna Āboliņa, Andrejs Aleņičevs, Elīna Avotiņa, Madara Bore, Ilva Centere, Elīna Dambe, Andris Gindra, Pauls Iklāvs, Emīls Krūmiņš, Niklāvs Kurpnieks, Klinta Leja, Kārlis Reijers, Ieva Sarma, Igors Šelegovskis, Toms Veličko, Mārtiņš Velps, Oskars Vīksne, Aminata Diarra, Anete Krasovska, Toms Treinis, Mārtiņš Zariņš, Kristīne Logina, Justīne Vaivode, Māra, Māra Ribkinska. 

Biļetes uz izrādi var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā. Nākamā izrāde plānota LKA skatuves mākslas festivāla Patriarha rudens ietvaros šī gada septembrī/oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja