Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar cerību un atvērtu sirdi. Liepājas teātrī tapusi maiga ironija par sievietēm

Liepājas teātrī Dž. Dž. Džilindžera režijā tapušais iestudējums Māja, kurā vīriešiem ieeja ir aizliegta, kam dramatizējumu pēc beļģu rakstnieces Karīnas Lambēras romāna ar tādu pašu nosaukumu veidojis pats režisors, pirmizrādē izpelnījās stāvovācijas un sirsnīgus aplausus. Šķiet, pavasaris ir raisījis emocijas un iestudējums, kas nodēvēts par maigu ironiju par sievietēm, trāpījis atvērtās sirdīs.

Intriģējošajā izrādes nosaukumā zemteksta nav. Četras sievietes – Karaliene, Simona, Rozālija un Džuzepīna – dažādu apstākļu un situāciju dēļ ir nolēmušas turpmākajā dzīvē iztikt bez vīriešiem, kuri viņas ir sāpinājuši.

Aktrisei Everitai Pjatai-Gertnerei izrādē ir Rozālijas loma. "Katrai sievietei ir uzlikta sava aizsardzības maska. Rozālijas stāsts ir eksaltēti jutīgs. Viņas vienīgais vīrietis, ar kuru šķita, ka viss ir izdevies, nonākot pie jautājuma, ka pēc izveidotas karjeras jābūt arī bērniem, gluži vienkārši – nobijās. Viņš izgāja no mājām un neatgriezās. Rozālijai tā bija spēcīga trauma, kas radīja nervu sabrukumu, sekoja ārstēšanās slimnīcā, atveseļošanās periods tika piepildīts ar jogu, meditāciju. Katram savs ceļš – citai baznīca, citai ezoterika," stāsta aktrise. Tiesa, vīrietis reizi trijos mēnešos sūtīja Rozālijai kartīti, neļaujot aizmirst. "Agri vai vēlu viņa atradīs sevī spēku, lai uzrakstītu atbildi," piebilst aktrise. Tātad stāsts ar laimīgām beigām? "Situācija mainās, kad mājā ierodas Džuljeta. Katra no sievietēm netieši sev uzdod jautājumu – vai dzīve bez mīlestības  ir  iespējama? Tikko tiek iesētas šaubas, tā atbilde, ka tie vīrieši nemaz tik nelabojami nav, liek meklēt ceļu atpakaļ caur piedošanu, piekāpšanos," atklāj E. Pjata-Gertnere. "Visām ir cerība, ka nekas nav zaudēts, tikai jāprot atrast atbildes. Apšaubot sevi, var attaisnot notikušo un nonākt pie piedošanas." Aktrise uzsver, ka izrādes tēmas – cilvēka ego, piedošana, pašapziņas atrašana – ir aktuālas arī citā kontekstā, ne tikai sieviešu un vīriešu attiecībās.

Aktieri uzveduma tapšanas gaitā sprieduši, kādai auditorijai izrāde domāta. "Grūti uzlikt kādu zīmogu. Protams, ja ar pašapziņu viss ir kārtībā, noskatoties izrādi, var tikai pasmieties, lai arī grābeklim tiek uzkāpts kārtējo reizi, bet ir cilvēki, kuri tādās situācijās noslēdzas, citi kļūst atriebīgi, jo netiek ar savām traumām galā. Tādiem izrāde var nepatikt, jo redz sevi no malas. Kurām dzīvē bijis kaut kas līdzīgs un sāpe ir izsāpēta, tās var paskatīties uz visu ar ironiju. Izrādē nav skumju un sēru, bet ir humors. Mēs pasmejamies par pirmajiem un aklajiem randiņiem. Bet vīriešiem, kas nāk uz izrādi, jābūt ar atvērtu sirdi, lai varētu pasmieties par sevi," iesaka E. Pjata-Gertnere.

Tuvākā izrāde – 23. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja