Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ārkārtējās situācijas laikā JRT tērē uzkrājumus, no kuriem daļa bija paredzēta jauniestudējumu sagatavošanai

Ārkārtējās situācijas laikā Jaunais Rīgas teātris (JRT) tērē uzkrājumus, no kuriem daļa bija paredzēta jauniestudējumu sagatavošanai, aģentūrai LETA pavēstīja teātra direktore Gundega Palma.

Pēc viņas vārdiem, teātra lielākā izdevumu daļa ir atalgojumi un jauniestudējumu veidošana. Patlaban atalgojums štata darbiniekiem ir būtiski samazinājies, jo JRT daļa algas tiek maksāta un ir arī aritmētiski piesaistīta teātra ikmēneša biļešu ieņēmumiem, proti, neiegūstot finanšu līdzekļus no pārdotajām biļetēm, darbiniekiem proporcionāli samazinās arī alga.

JRT direktore teica, ka patlaban visi teātri ir iesnieguši Kultūras ministrijai datus par reālo ārkārtējās situācijas izraisīto zaudējumu apmēru. Viņa pieļauj, ka risinājums, kā atbalstīt teātrus, visiem būs vienots.

Neraugoties uz situāciju, teātris turpina savu darbību. Mēģinājumi notiek attālināti un arī teātra administrācija lielākoties strādā attālināti. Savukārt tehnisko darbinieku darbs plānots tā, lai darbus varētu veikt pārmaiņus un lai darbinieki neatrastos vienā telpā. Lielākoties teātrī veicamie darbi saistīti ar tā saucamajiem "vasaras darbiem" - noliktavu, inventāra sakopšana un kārtošana pirms nākamās sezonas uzsākšanas. Telpas, kurās tas notiek, ir lielas un darbinieki, veicot minētos darbus, var nesatikties.

Savukārt izrāžu sagatavošana patlaban notiek mēģinājumu procesā, aizturot dekorāciju, kostīmu un citus sagatavošanas darbus. Bija paredzēts, ka jūnijā pirmizrādi piedzīvos režisora Pētera Krilova jauniestudējums Dublinieši Miera ielā. JRT direktore sacīja, ka šajā sezonā iestudējums pirmizrādi nepiedzīvos, tomēr tieši pie šīs izrādes mēģinājumi notiek attālināti. Tāpat darbs noris arī pie citiem projektiem.

Jautāta, kādas ir aptuvenās aplēses, kad JRT varētu atsākt sezonu, Palma norādīja, ja ierobežojumus atcels, teātris ir gatavs atsākt plānotā repertuāra izrādīšanu. Tomēr patlaban nav liela ticamība, ka tas varētu notikt, tāpēc teātris orientējas atsākt publisku darbību teātra telpās augustā, septembrī.

Runājot par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekmi uz teātra repertuāru, JRT direktore sacīja, ja ierobežojumi netiks atcelti, līdz sezonas beigām teātris skatītājiem būs "parādā" 105 nenospēlētas izrādes. Līdz ar to tās plānots izrādīt rudenī, kas savukārt samazina gan laiku, gan finanšu līdzekļus jauniestudējumu skaitam gada otrajā pusē.

Jautāta, kāda varētu būt jaunā koronavīrusa krīzes ilgtermiņa ietekme uz teātri, Palma norādīja, ka viss ir atkarīgs no laika perioda, cik ilgi būs spēkā esoši ierobežojumi publiskai darbībai. Scenāriji ir vairāki un tie ir atkarīgi arī no atbalsta mehānisma, jo teātri nav 100% dotēta valsts iestāde.

Finansēšanas līguma ietvaros saņemtais valsts finansējums, kā kuram teātrim, ir apmēram 40% no visiem ieņēmumiem. Proporcionāli lielāko daļu vienmēr JRT nopelnījis pats. Arī šobrīd dotācijas apmērs nesedz darbiniekiem izmaksājamās pamatalgas, tāpēc teātris ir spiests tērēt uzkrājumus, no kuriem daļa bija paredzēta jauniestudējumu sagatavošanai un citiem izdevumiem.

Līdzīgi kā citas kultūras iestādes arī JRT no ārkārtējās situācijas pirmajām dienām cenšas uzturēt saikni ar skatītājiem tiešsaistē. Piemēram, tika uzsākts projekts JRT lasa grāmatas mājās, kad ik dienu aktieri lasa sevis izvēlētu grāmatu. Tāpat skatītājiem sniegta iespēja noskatīties senākas teātra izrādes Revidents, Zilākalna Marta, Stāsts par Kasparu Hauzeru. Savukārt topošie JRT aktieri raksta un izpilda savus video stāstus par šo laiku, kas pieejami teātra sociālo tīklu kontos un interneta vietnes vimeo.com JRT profilā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja