Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Četru suņu likteņi kā samontētā filmā. Izrāde Cilvēkam vajag suni – par atbildību un mīlestību

Valmieras teātrī 6. februārī pirmizrādi piedzīvojusi pēc Regīnas Ezeras stāstiem iestudētā izrāde visai ģimenei Cilvēkam vajag suni.

Šķiet, nav neviena bērna, kuram nebūtu gribējies suni. Arī režisors Jānis Znotiņš nav izņēmums, un suņi viņam ļoti patīk. "Sinerģija starp suni un cilvēku ir grūti izskaidrojama. Tā ir bezierunu mīlestība no vienas puses un spēja vai nespēja to pieņemt no otras. Mēdz teikt – kāds suns, tāds saimnieks. Bieži vien suns pats izvēlas savu saimnieku, un tajās reizēs nereti šis teiciens ir vietā," viņš saka, lai gan suņa pašam nav. "Tā kā esmu pārāk atbildīgs un zinu, ka man sunim nebūs daudz laika, tad mums mājās ir trusis."

Jānis Znotiņš ir režisors Valmieras teātrī tapušajai izrādei Cilvēkam vajag suni. Kopā ar dramaturģi Anci Muižnieci tapis iestudējums pusaudžiem pēc Regīnas Ezeras piecu stāstu motīviem. Viens no tiem – kā Suņu vīrs pārdod pilsētā četrus kucēnus – "gandrīz tīrasiņu takšus". Un tālāk jau no katra saimnieka atkarīgs, vai viņš ir gatavs pieņemt sava suņa bezierunu mīlestību. Pārējie stāsti attiecīgi ir katra suņa stāsts par to, kur viņš nonācis. "Mēs nedaudz pamainījām stāstu akcentus. Centrā nav vis suns, bet cilvēks un tas, kā suņa klātbūtne ietekmē raksturus," skaidro Jānis Znotiņš. "Suņi spēlē izšķirošo lomu notikumos. Izrādes gaitā sekojam suņu likteņiem gluži kā samontētā filmā."

"Meklēju stāstu, kas jālasa pusaudžiem, bet ar domu, lai tas būtu rādāms uz lielās skatuves," tā režisors stāsta par izrādes ideju. Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Latvijas skolas somas satura radīšana atbalstu. Un te režisoram ir kas sakāms par auditoriju. "Tā reakcija, kad izrādi skatās klasesbiedri, būtiski atšķiras no tām emocijām, kad uz teātri nāk ģimenes. Tie paši bērni, tā pati izrāde, bet uztverts tiek pavisam savādāk. Mērķauditorija ir pusaudži – plus mīnus 6. klase –, bet arī vecāko klašu skolēniem ir par ko aizdomāties, un jaunāko klašu bērniem ir pavisam cits skatījums. Katrs atrod sev saprotamo un vajadzīgo," skaidro Jānis Znotiņš.

Bet vai pēc izrādes ģimene vienoti ies uz patversmi, lai ņemtu suni? "Ne Regīna Ezera stāstos, ne mēs izrādē par to runājam. Bet, ja esi uzņēmies atbildību, tad arī esi atbildīgs, neskatoties uz sarežģījumiem un neparedzētiem apstākļiem. Izrādes nosaukumu var lasīt gan ar jautājuma zīmi, gan ar izsaukuma zīmi. Izrādes laikā katrā suņa liktenī ir ietvertas dažādas atbildes," skaidro režisors.

Dzīvi suņi izrādē gan neparādīsies. "Tāda veida dzīvnieku ekspluatēšana ir pret ētikas likumiem. Viņiem tas ir milzīgs stress!" saka J. Znotiņš. Izrādē suņu lomas tikušas Aigaram Apinim, Mārtiņam Meieram, Rihardam Jakovelam, Ingum Kniplokam. Citās lomās – Juris Laviņš, Kārlis Freimanis, Mārtiņš Liepa, Māra Mennika, Ilze Pukinska, Ieva Puķe, Rihards Rudāks.

Tuvākās izrādes Valmieras teātrī – 12. un 27. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja