Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dailes teātrī tiks izbūvētas jaunas zāles

Dailes teātrim taps Jaunā zāle ar 360 skatītāju vietām un moderna black-box zāle, informēja teātra komunikācijas vadītāja Agnese Vārpiņa.

Pārbūves projekts paredz darbus vairākos virzienos, proti, pazemināt esošās Mazās zāles grīdu, lai panāktu labāku skatuves redzamību, ievērojami palielināt skatītāju ietilpību zālē, iegūstot divu līmeņu augstuma telpu ar balkonu, kā arī paaugstināt skatuves telpas augstumu, ļaujot režisoriem un aktieriem izmantot Mazo zāli kā pilnvērtīgu moderna teātra sastāvdaļu. Telpu pārbūves redzējums ir ļāvis domāt arī par jaunu un plašu mēģinājumu zāli. Esošās, neērtās un padomju laikā būvētās 3. un 4. stāva mēģinājumu telpas tiktu apvienotas vienā plašā un mūsdienīgā spēles laukumā jeb black-box zālē, kur varētu notikt arī mazākas formas izrādes.

“Teātrim ir jāspēj dzīvot līdzi laikam, ne tikai izvēloties laikmetīgu repertuāru, bet arī piedāvājot modernus spēles laukumus. Dailes teātra Mazā zāle ir morāli un tehniski novecojusi. Pārbūves, ko esam iecerējuši, būtiski uzlabos gan skatītāju ērtības, gan redzamību, dzirdamību, gaisa apmaiņu un palielinās vietu skaitu no 200 uz 370. Mazā zāle kļūs par Jauno zāli un iegūs funkcionālu balkonu. Tāpat varēsim arī modernizēt skatuvi. Turklāt beidzot atrisināsies milzu problēma ar līdz šim neesošo dūmu novadīšanas sistēmu. Mūsdienās teātra zāles bez šādām modernām sistēmām vairs nedrīkst būt. Šodienas konkurences apstākļos skatītājiem ir svarīgs ne tikai izrāžu mākslinieciskais līmenis, bet arī skatīšanās kvalitāte,” pauž Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Dailes teātris uz jauno, pēc arhitektes Martas Staņas projekta būvēto ēku pārcēlās 1977. gadā. Esošā Mazā zāle sākotnēji bija paredzēta tikai teātra mēģinājumiem, kā arī kongresiem un atpūtas telpām LPSR vadības nomenklatūrai, šīs telpas ir gan morāli, gan fiziski nolietotas un to pilnvērtīgai izmantošanai nepieciešama mūsdienu teātra auditorijai un teātra darbībai atbilstoša pārbūve un remontdarbi.

Pārbūves meta projekta autori ir arhitektu birojs Sudraba Arhitektūra.

Dailes teātris 15. septembrī  izsludināja būvniecības iepirkumu "Dailes teātra Mazās zāles un Mēģinājumu zāles pārbūve".  Iepirkuma plānotā līguma summa noteikta līdz 2 milj. eiro bez PVN, pretendentu piedāvājumu iesniegšanas termiņš - šī gada 4. oktobris.

Pārbūves realizēšanai Dailes teātris paredz ilgtermiņa kredītu valsts kasē, kura nomaksa tiks garantēta ar striktu biznesa plānu. Plāns ir prezentēts Kultūras ministrijā un pēc iepirkuma beigām gaidīs apstiprinājumu Finanšu ministrijā un visbeidzot Ministru kabinetā.

Ir plānots, ka pārbūvi Dailes teātra Mazajā zālē sāks 2022. gada sākumā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja