Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzīves karuselis un toksiskas attiecības. Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo jauna Lilioma versija

Jau atkal ir debesis pušu un viena vieta uz brieža brīva? Ne gluži.

Ungāru klasiķa Ferenca Molnāra luga Lilioms Latvijas teātra vidē ir labi zināma, un, lai gan iepriekšējie iestudējumi savu skatuves dzīvi beiguši samērā ātri, Imanta Kalniņa komponētās dziesmas ar Māra Čaklā vārdiem no 1971. gada izrādes Drāmas (tagad Nacionālajā) teātrī dzīvo savu popularitātes izgaismotu dzīvi. Lilioma – brīvā un nepieradināmā karuseļa iekšāsaucēja – dziesmu, kas aicina pacelties pāri ikdienas rūpēm un aizmirst vilšanās brīžus, zina teju ikviens, taču Dailes teātrī nupat kā tapušajā jaunajā F. Molnāra lugas versijā to nedzirdēsit. Tās vietā izrādē skan ungāru komponistes Floras Lili Matisas mūzika, un arī pats iestudējums rosina uz Liliomu palūkoties negaidītā interpretācijā.

Liliomu uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves iestudējusi ungāru režisore Ildiko Gāšpāra, kura pašmāju skatītājiem jau pazīstama no viņas iepriekšējās izrādes Dailē – Ežēna Jonesko Degunradžiem. Lilioms, kuru atveido Lauris Dzelzītis, šoreiz ir mūsdienu priekšpilsētas spēļu zāles pārzinis, kuram blakus vienmēr ir veiksme, tāpēc ne viena vien spēļu baudītāja vēlas sēdēt viņam cieši klāt. Spožumu ap Liliomu neaptumšo pat viņa paša vientulības ēna – viņš vienmēr spēj būt gana labs un radīt prieku citiem, bet sirds viņam ir tukša. Tikai kādas vienkāršas meitenes pieķeršanās un uzticība par leģendu kļuvušajam Liliomam liek atteikties no spožuma, lai iegūtu ko vēl daudz bīstamāku – mīlestību. Nespēdams tai pretoties, viņš apprecas, zaudē darbu un kļūst par tēvu. Dzīves karuselis viņam piedāvā izmest loku pēc loka, līdz debesīs jau lemj, ko ar tādu nelabojamu nekauņu lai dara.

Lilioms ir piedzīvojis vairākus ekranizējumus kino, arī autora dzimtenē Ungārijā tas uzvests daudzkārt, bet šoreiz režisores mērķis ir radīt pilnīgi jaunu lugas versiju, cita starpā liekot aizdomāties arī par toksiskajām attiecībām, kādas valda starp Liliomu un viņa mīļoto Jūliju. "Pats Molnārs sita savas partneres. Kad dramaturgs rakstīja šo lugu, viņš vēlējās attaisnoties un lūgt piedošanu pirmajai sievai, kurai bija nodarījis pāri," Dienai iepriekš jau stāstīja I. Gāšpāra, kura vēlas lauzt uzskatu, ka spēcīgas emocijas iet kopsolī ar vardarbību.

Jūlijas lomā iejutusies Dārta Daneviča, Muškates kundze – Ieva Segliņa. Izrādes starptautiskajā radošajā komandā ir arī dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfe Lili Ižāka, kostīmu māksliniece Luca Sabadoša, videomākslinieks Andrāšs Juhāss, horeogrāfes Veronika Sabo un Ildiko Gāšpāra, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš u. c. 

Tuvākās izrādes – 25. un 27. maijā, 19. septembrī – 25. un 27. maijā, 19. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja