Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Festivāls Homo Novus būs veltīts kolektīvai rīcībai un iespējām, ko sniedz kopīgi paveikts darbs

Rīgā no 30. augusta līdz 9. septembrim norisināsies Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus, kas būs veltīts viesmīlīgai, kolektīvai rīcībai un iespējām, ko sniedz kopīgi paveikts darbs, informēja festivāla rīkotāji.

Šī gada festivālā Rīgā atgriezīsies vairāki skatītāju iemīļoti mākslinieki, kā arī tiks veidotas jaunas kolektīvās mākslas prakses un piedāvāti vairāku Latvijas un ārvalstu mākslinieku jaunākie darbi.

Šajā gadā festivāla rīkotāji vēlas atgriezties pie jau pazīstamā un rūpīgāk pievērsties esošo attiecību pētīšanai, lai izvērtētu, ko abām pusēm varētu sniegt ilgāku saistību uzņemšanās nākotnē. Skatītāji ir laipni aicināti pievienoties festivāla notikumiem no 30. augusta līdz 9. septembrim festivāla centrā Kaļķu ielā 24 un pārējās festivāla norises vietās.

Šogad Rīgā pēc ilgāka laika atkal viesosies mūsdienu teātra leģendas, Lielbritānijas un Vācijas mākslinieku grupa Gob Squad ar izrādi Rietumu sabiedrība, kurā aktieri uz skatuves cenšas rekonstruēt kādu interneta dzīlēs atrastu mājas ballītes videoierakstu. Izrāde ir kā 21. gadsimta civilizācijas portrets jeb rāmis, kas ļauj ielūkoties svešas ģimenes viesistabā un ieraudzīt tajā sevi un savu vietu šī laikmeta sabiedrībā. Gob Squad 2023. gadā nedēļas garumā vadīs arī Homo Novus festivāla skolu, kuras laikā septiņi vietējie mākslinieki varēs apgūt ārvalstu mākslinieku darba metodiku un piedalīties jauna skatuves darba radīšanā kopā ar Gob Squad kolektīvu.

Skotu māksliniece Klēra Kaningema atgriežas Rīgā ar izrādi-lekciju 4 kājas labi, ar kuru Latvijā viesojās jau pagājušā gada novembrī, piedāvājot vērtīgas meistarklases cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Šajā darbā māksliniece stāsta par kruķu pareizu un nepareizu izmantošanu, iepazīstina publiku ar to uzbūvi, izjaucot tos un atklājot, kā tie ietekmējuši viņas mākslu plašākā nozīmē. Festivāla laikā tiks piedāvātas arī Kaningemas meistarklases, lai vēlreiz tiktos ar pērnā gada dalībniekiem un piesaistītu jaunus interesentus.

Pēc vairāk nekā astoņiem gadiem Rīgā atkal uzstāsies britu komiķis Kims Noubls, šoreiz ar savu jaunāko darbu Šūpuļdziesma maitēdājiem. Noubls darbojas gan teātrī, gan kino, vizuālajā mākslā un televīzijā, asprātīgi un provokatīvi pievēršoties tādiem cilvēka dzīves aspektiem kā nāve, seksualitāte, dzimums un reliģija. Tie viņa darbos vienmēr aplūkoti caur dzēlīga humora prizmu uz robežas ar absurdu un traģikomismu.

Britu mākslinieki Endijs Fīlds un Bekija Dārlingtone, kuri 2017. gadā piedalījās festivālā ar izrādi Skatu tornis, šogad ir radījuši Rīgas grāmatu. Tas ir ir daļēji izdomāts un daļēji reāls pilsētas ceļvedis, kas veidots sadarbībā ar vairāk nekā 150 Rīgas bērniem vecumā no 8 līdz 11 gadiem, viņu vecākiem un skolotājiem, un ir paredzēts galvenokārt pieaugušajiem - lai palīdzētu tiem ieraudzīt Rīgas dzīvi caur tās jaunāko iedzīvotāju acīm. Rīgas grāmata paplašinās zināšanas par Rīgu gan vietējiem iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem, iesaistot sarunā par to, kādu vērtību dažādām lietām apkārtējā vidē piešķir pieaugušie, bet kādu – bērni. Jauno redaktoru komanda atklās Rīgas grāmatu festivāla laikā Art Beyond Participation simpozija ietvaros.

Festivāla izskaņā norisināsies sadarbības projekta Art Beyond Participation simpozijs - noslēdzošais pasākums četrus gadus ilgai desmit starptautisko sadarbības partneru izrāžu, lekciju, darbnīcu un citu kopīgu pasākumu sērijai, kas veltīta kopienu iesaistīšanai un līdzdalīgas mākslas prakses iespēju izpētei pilsētās un festivālos. Simpozijā ar tēmai veltītām prezentācijām uzstāsies gan sadarbības tīkla dalībnieki, gan citi eksperti. Pasākums būs pieejams bez maksas, tam varēs reģistrēties augustā.

Jūnijā festivāla programmu papildinās arī Latvijas mākslinieku un bijušā Casino Latvia telpās notiekošo rezidenču laikā tapušie darbi.

Biļetes uz pirmajām izrādēm jau pieejamas pārdošanā https://apmekle.lv/homonovus

Pilna Starptautiskā jaunā teātra festivāla Homo Novus programma tiks paziņota augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja