Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

FOTO: Kaislību atblāzma uz atmiņu plīvura. Liepājā pirmizrāde “Stikla zvērnīcai”

Ceturtdien, 21. oktobrī Liepājas teātrī pirmizrāde Tenesija Viljamsa atmiņu lugai Stikla zvērnīca.  Izrāde ir bijušo Klaipēdas universitātes Liepājas teātra kursa studentu diplomdarbs, viena no izrādēm, kas garantēja Liepājas teātrī štatā vietu visiem jaunajiem aktieriem. Izrādes režisori un Klaipēdas kursa vadītāji Velta un Vītauts Anuži uzsver, ka izrādi iestudējuši absolūti klasiski, pilnībā respektējot autoru, kurš Toma tēlā iedzīvinājis pats savu jaunību, kaut arī viņa ģimenes stāsts izvērtās nedaudz atšķirīgi kā lugas varoņiem.

«Ko ieraudzīs pirmizrādē skatītāji? Ģimeni, kurā nav tēva, bet ir divi bērni. Viens no viņiem nav tik drošs, lai spētu dzīvot sabiedrībā. Un nav svarīgi, ka tas notiek Amerikā, pirms Otrā pasaules kara. Vienmēr ir kādi sociālie apstākļi, kas ietekmē ģimenes dzīvi, bērni bieži vien ir atšķirīgi. Kā izdzīvot mātei ar diviem bērniem, vienai velkot visu vezumu, tāds ir jautājums,» savu koncepciju klāsta Vītauts Anužis, uzsverot, ka izrāde nav nedz skumja, nedz pārāk nopietna. «Tā ir pilnasinīga ģimenes dzīve, ar kaislībām, ar anekdotiskām situācijām,» saka režisors. Tomēr tas ir atmiņu stāsts, kas iesākas aiz caurspīdīga priekškara, kontrastējošās gaismēnās, ar mazliet ekscentriskām mizanscēnām, emociju uzplaiksnījumiem plūdenā stāstā..Sentluisas (Amerika) nomalē  dzīvo Vingfīldu ģimene – Amanda un viņas divi pieaugušie bērni – Laura un Toms. Amanda dzīvo atmiņās par savu jaunību un izcilajiem pielūdzējiem – senu un ievērojamu plantatoru dzimtu atvasēm. Laura dienas vada, klausoties skaņuplates stikla dzīvnieku figūriņu sabiedrībā – savā stikla zvērnīcā. Toms pēc darba bēg uz kino, jo tikai tur ir īstā dzīve, tur kaut kas notiek, viss pārējais apkārt ir pelēks un neinteresants. Un tad gluži kā no citas pasaules ierodas Džims. Izrādē īpaša nozīme ir scenogrāfijai, kuras idejas autori ir režisori. «Atmiņās viss ir mazliet citādi – kaut kas ir spilgtāks, kaut kas ir mazliet pazudis, kaut kas izskatās citādi,» skaidro V. Anužiene, norādot, ka katra lietiņa uz skatuves ir atmiņu gabaliņš, kas kaut ko nozīmē, tas ir simbols kaut kam – un tikai katra skatītāja paša ziņā ir minēt šo krustvārdu mīklu, kurai nav viena atbilžu varianta.Tenesijs Viljamss (1911 – 1983) – viens no pasaules izcilākajiem dramaturgiem, sarakstījis vairāk nekā 30 lugu. _Stikla zvērnīca_ sarakstīta 1944. gadā un ir pirmā luga, kura atnesa tās autoram pasaules slavu. Uz Latvijas teātru skatuvēm _Stikla zvērnīca_ iestudēta ne reizi vien, tāpat kā T. Viljamsa lugas _Tetovētā roze_, _Ilgu tramvajs_, _Kaķis uz nokaitēta skārda jumta_._Stikla zvērnīca_ ir iestudēta, pateicoties īpašai sadarbībai ar The University of the South Tenesijas štatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lomās:

Amanda Vingfīlda –  Anete Berķe vai Ilze Būde 
Laura, viņas meita – Laura Jeruma 
Toms, viņas dēls – Mārtiņš Kalita 
Džims O'Konnors, viesis – Pēteris Lapiņš

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja