Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ivars Lūsis: Hamletu uztaisīt ir vieglāk nekā labu izrādi bērniem

Ivara Lūša iestudējumā brāļu Grimmu Brēmenes muzikantiem ir divkārša morāle

Pasaka sprīža garumā! Tā par vienu no slavenākajiem brāļu Grimmu daiļdarbiem Brēmenes muzikanti saka režisors Ivars Lūsis, kas nupat to ir iestudējis Latvijas Leļļu teātra abās - latviešu un krievu aktieru - trupās, kā arī pats radījis pasakas lugas versiju. Tā bijusi atsaukšanās uz pērn Latvijas Leļļu teātra izsludināto lugu konkursu, kura dalībnieki tika aicināti piedāvāt savu dramaturģisko skatījumu uz četru saimnieku neieredzētu mājlopiņu piedzīvojumiem ceļā uz viņu izfantazēto sapņu un labākas dzīves zemi - Brēmeni. Trīspadsmit autoru konkurencē priekšroka tika dota Ivara Lūša veikumam. Režisors, kurš iestudējis darbus vairākos Latvijas teātros un dažādām auditorijām, kā arī veidojis dramaturģiju, atzīst, ka līdz šim bērniem vēl nebija rakstījis. "Kāpēc nepamēģināt?" Uzveduma Brēmenes muzikanti pirmizrāde notika 12. oktobrī teātra Lielajā zālē. Abas aktieru trupas spēlē pilnā sastāvā, savukārt lelle izrādē ir tikai viena - vārna. "Vārna ir vārna. Muldoņa! Viņa iedeva Ēzelim pareizu padomu: "Mūc projām, kamēr neesi palaists desās!"," smej režisors.

Rīta duša teātrī

Ivara Lūša jauniestudējums Leļļu teātrī ir paredzēts pirmsskolas un pirmo klašu vecuma bērniem. Krāsains, brīžiem mistisks un noslēpumains (tērpi un scenogrāfija - Anita Znutiņa-Šēve), muzikāli jestrs (Silvestra Zemgala oriģinālmūzika), ar izteiksmīgu aktierspēli un gana asprātīgiem jokiem uzvedums, kā izdevās novērot ģenerālmēģinājumā, patiešām uzrunā mazo skatītāju, kurš šodien vairs nav no tiem biklākajiem - labprāt iesaistās un dzīvo līdzi, kā nu prot, ja vien viņam ir interesanti. "Hamletu uztaisīt īstenībā ir vieglāk nekā labu izrādi bērniem. Pieaugušie ļaujas, lai viņus māna, bet bērnus nevar piešmaukt - viņus tikai ar sirsnību un patiesīgumu var paņemt," pēc mēģinājuma atzīst arī pats režisors. Viens ārpuskārtas padoms: ja kādam pamošanos neveicina pat rīta duša, iesaku ienākt uz kādu rīta cēliena izrādi Leļļu teātrī. Pietiks vienīgi pabāzt galvu pa durvīm foajē - pirmklasnieku ņirbošās čalas un ņigu-ņegu dzīvespriecīgā rosīšanās, gaidot izrādi, dara brīnumus! Skolotāju talantu anarhiskās karavānas savaldīšanā un nepazaudēšanā patiesi var tikai apbrīnot.

Grimmu lopiņi - bandīti

Četri pavecie, bet citādi ņiprie zvēreļi - romantiskais Ēzelītis (spēlē - Miķelis Žideļūns, Rodions Kuzmins), Suņuks, kurš prot repot (Artūrs Putniņš, Olga Larina), dāmīgā Kaķene (Lienīte Osipova, Jūlija Meščerjakova) un Gailis ar samocītu, nožēlojamu "kikerigū" (Valdis Vanags, Aleksandrs Jonovs) - Ivara Lūša lugas noslēgumā nevis padzen laupītāju brigādi (īpaši kolorīta tās pārstāve ir aktrise Santa Didžus) no iekārotās Pasaku meža mājiņas, bet gan piekrīt turpmāk dzīvot ar viņiem kopā. "Brāļu Grimmu pasaka dziļākajā būtībā ir ļoti nežēlīga," saka režisors, "jo zvēri padzen laupītājus un paši paliek tajā namiņā. Respektīvi - ir tādi paši bandīti: kā viņus saimnieki padzina no savām mājām, tā arī viņi citus. Šodien nav tas vieglākais laiks, un tāpēc gribas sēt vairāk pozitīvismu. Man šķiet, ka manas lugas beigas ir tādas cilvēcīgākas." Skatuves darbam, šķiet, ir divkārša morāle: ne no visa, kas ir kļuvis vecs un "nefunkcionāls", vajag atbrīvoties (samalt desās vai izvārīt zupā), kā arī - vislabāk ir tieši tur, kur pašlaik atrodies, nevis, piemēram, Brēmenē, kuras virzienā lopiņiem ne reizi neizdodas norādīt pareizi.

I. Lūsi joprojām ļoti sajūsmina avangardiskā, visai brīvi Grimmu pasaku interpretējošā padomju laika (1969) muzikālā multfilma Brēmenes muzikanti ar Genādija Gladkova izcilo ceļojuma dziesmiņu. "Draugi un atrašanās mūžīgā kustībā un ceļā - manuprāt, tas bija viņu galvenais akcents," saka režisors, savukārt Latvijas Leļļu teātra versija, protams, neiztrūkstot arī draudzības tēmai, ir krietni tuvāka oriģinālpasakai.

Saruna ar pusaudzi

I. Lūša interešu lokā ir arī pusaudžu un jauniešu auditorija ar viņiem aktuālajām problēmām. Piemēram, pērn tepat Leļļu teātrī iestudētās izrādes Neaiztiec mani! (pēc Elzas Apkalnes lugas Korinte) pamatā ir ielūkošanās kādas jaunietes dzīvē, atspoguļojot protestu pret liekulību, nežēlību un meliem pieaugušo pasaulē. Savukārt šā gada pavasarī uzvestajā austriešu ekspresionista Franka Vēdekinda lugā Pavasara atmoda vieglā un rotaļīgā formā tiek runāts par seksualitāti un vecāku lomu tās savlaicīgā apzināšanā. "Gribu izteikt komplimentu Leļļu teātrim, ka viņi ir drosmīgi uzņēmušies veidot arī dramatiskās izrādes. Viņi domā par auditoriju, par žanru un risinājumu dažādību, un tas ir foršākais," - tā I. Lūsis.

Sniega cilvēciņi nāk

Plānojot bērnu gaitas uz teātri turpmākajos mēnešos, Ziemassvētku noskaņu ar iestudējumu abās trupās un pirmizrādēm 7. decembrī ievadīs Aleksandra Veselova Sniega cilvēciņi Māra Koristina režijā, bet 21. decembrī būs Vijas Blūzmas krievu trupā iestudētās pasakas Trīs sivēntiņi pirmizrāde. 2014. gadā jauniestudējumus gatavos Valdis Pavlovskis (Septiņi kazlēni krievu trupā), Māris Koristins (Slavenais pīlēns Tims abās trupās), Edgars Kaufelds (Makss un Morics latviešu trupā), Vija Blūzma (Smilšu pasakas latviešu trupā un Klauni krievu trupā), kā arī jaunais režisors Edgars Niklasons (Herbe ar lielo cepuri latviešu trupā).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja