Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

JRT mākslinieciskais vadītājs Hermanis sola tiesāties ar Dailes teātri par aktieru pārvilināšanu

Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sola tiesāties ar Dailes teātri par aktieru pārvilināšanu, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums Panorāma.

Hermanis sociālajos tīklos paudis, ka viņam zināmi 12 aktieri, kurus mēģinot pārvilināt Dailes teātra vadība. Turklāt saskaņā ar vairāku teātra vadītāju teikto no aktieru "pārpirkšanas" ciešot ne tikai JRT, bet arī Valmieras Drāmas teātris un Liepājas teātris.

Cita starpā, Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins norāda, ka pēdējo 15 gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad galvaspilsētas teātris atņem Liepājas teātra Liepājas pašvaldības sagatavotus aktierus. Šāda Dailes teātra rīcība Laukšteina ieskatā grauj Latvijas teātra nozares sistēmu un rada arī finansiālus zaudējumus.

Tikmēr Hermanis norāda, ka ir gatavs tiesāties par kompensācijām, kas segtu "pārvilinātajos" aktieros ieguldīto laiku un darbu. Viņš pauž, ka lēmumi ir pieņemti, taču pagaidām, kamēr sezona nav beigusies, tos neatklās.

Tikmēr Dailes teātris trešdien izplatītā vēstulē Hermaņa rakstīto dēvē par nepatiesību un aicina to atsaukt, tajā pašā laikā mudinot citus teātrus un Kultūras ministriju (KM) uz diskusiju par profesionālo teātru lomu aktieru izglītībā.

Dailes teātris vēstulē skaidro, ka patlaban uzņēmumā ir četras brīvas aktieru štata vietas, un to aizpildīšanai uzrunāti trīs konkrēti jaunie aktieri un viens vidējās paaudzes aktieris. "Teātra mākslinieciskais direktors V. Kairišs visas sezonas garumā ir apzinājis Dailes teātrim potenciāli interesantos jaunos aktierus no visas Latvijas," teikts teātra paziņojumā.

Tāpat vēstulē uzsvērts, ka uzrunātajiem aktieriem netiek solīts nekas vairāk kā esošajiem Dailes teātra aktieriem. Proti, līgumā paredzēts gan vienāds atalgojums, gan vienādi darba pienākumi.

Tikmēr KM norāda, ka tiesvedībai par jauno aktieru pārpirkšanu nav juridiska pamata. Kā vienu no argumentiem ministrija min brīvā tirgus apstākļus, kur katrs aktieris pats var izvēlēties savu darba vietu.

Vienlaikus KM nākamnedēļ plāno sasaukt Teātra padomes sēdi, kurā vest diskusijas ar abām konfliktā iesaistītajām pusēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja