Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kāds būšu, ja mainīšos otra dēļ? Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo iestudējums Elpa

"Viņi ir divi un jauni. Sieviete un vīrietis. Kad viņiem ienāk prātā doma par bērnu, to pavada daudzi iemesli, kāpēc tā nav laba ideja. Piemēram, zemeslode taču iet bojā, tāpēc atbildīgi būtu nevis radīt bērnus, bet stādīt mežus..." – tā īsumā tiek pieteikta Dailes teātra jaunā izrāde Elpa. Taču reālajā dzīvē vairums cilvēku rada pēcnācējus, nevis domā, kā atveseļot zemeslodes plaušas. Kāpēc viņi tagad ir apjukuši?

"Starp citu, Dankana Makmillana lugas nosaukums oriģinālā ir Plaušas," atzīmē aktieris Kārlis Arnolds Avots un uzreiz piebilst, ka notikumi izrādē ļoti sasaucas ar šodienas situāciju. Tagad, kad daudz laika sanācis pavadīt mājās vienatnē vai divvientulībā, atklājas gan paša rakstura šķautnes, gan citu rakstura īpatnības. "Reizēm cilvēki attiecības izvēlas risināt ne tikai personīgi, bet globālu problēmu kontekstā, tā izvairoties no reālas sarunas," paskaidro K. A. Avots. "Bet elpa – tā ir pauze, kad starp ieelpu un izelpu var uzplaiksnīt jautājums: par ko tad mēs šajā brīdī strīdamies? Uz konfliktsituāciju ir vērts paskatīties no malas."

Kārlis Arnolds Avots līdz šim uz Dailes teātra skatuves bijis nelielā lomā, tad ar valmieriešiem viesizrādēs. "Tik liela atbildība man ir pirmoreiz," viņš atzīstas. D. Makmillana lugā Elpa aktieris spēlē pārī ar Aneti Krasovsku. Viņa loma – mazliet dzīves noguris vīrietis, kurš grib gan mīlestību, gan ikdienā labi paēst. "Tas ir dzīva cilvēka portretējums." Režisors Dmitrijs Petrenko, būvējot izrādi un tēlu biogrāfijas, esot uzdevis aktieriem vienkāršu jautājumu: kādu katrs gribētu, lai viņu redz partneris, un kādu negribētu, lai neredz neviens? "Tās ir lielas bailes – kāds būšu, ja mainīšos, piekāpšos, atteikšos no kaut kā sava otra cilvēka dēļ? Bailes paspilgtina vēl apkārtējā sabiedrība, sadzīve un pasaule ar savām globālajām problēmām," atšifrē K. A. Avots. Lugā ir maz darbības, bet daudz sarunu? "Gluži tā nevarētu teikt. Mums nav rekvizītu, bezpriekšmeta darbības. Uz skatuves esam divi nepārtrauktā kontaktā. Tas rada intimitāti."

Intriģējoši, ka faktiski var runāt par divām izrādēm, jo galvenajās lomās ir Kārlis Arnolds Avots un Anete Krasovska vai Gints Andžāns un Ieva Segliņa. Taču tā nav klasiskā dublāža. "Izrādē mizanscēnas nav vienādas, tās spēlē dažādas paaudzes," piebilst Kārlis Arnolds Avots. "Esmu jaunāks un naivāks, Gints – nobriedis un nosvērtāks. Ja spēlētu kā viņš, man būtu jāmelo." Aktieris spriež, ka izrāde ir tik fleksibla, ka ikviens varēs saskatīt sevi kādā no dzīves situācijām, kas tiek risinātas uz skatuves. "Interesanti skatīties būs gan pāriem, gan tiem, kuri izlēmuši padzīvot vieni."

15. un 16. jūlijā uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves izrādē Elpa spēlēs Ieva Segliņa un Gints Andžāns, 17. un 18. jūlijā – Anete Krasovska un Kārlis Arnolds Avots.

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
"Kāds būšu, ja mainīšos otra dēļ?" - Ko tas nozīmē? Mainīšos kā? Ideālā variantā cilvēki viens otram pielāgojas. Parasti gan pielāgojas tikai viens; vai viens pielāgojas vairāk nekā otrs. Bet, kā MAINĀS?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja