Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Karantīnas atskaņas Patriarha rudenī. Sākas festivāls Patriarha rudens

No šodienas, 26. septembra, līdz 3. oktobrim Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, Zirgu pastā un LKA Nacionālajā filmu skolā norisināsies jau vienpadsmitais LKA skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens.

"Šī gada Patriarha rudens galvenais akcents ir lielāka studējošo iesaiste gan festivāla notikumu organizēšanā, gan arī vērtēšanā, lai radītu vairāk svētku nekā sacensības sajūtu, kas bija parādījusies iepriekšējos gados," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta festivāla direktore Kristīne Freiberga. Šī Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Mākslas akadēmijā un Latvijas Mūzikas akadēmijā studējošo žūrija piecu cilvēku sastāvā nevis meklēs vienu labāko izrādi, bet centīsies izcelt vērtīgo un veiksmīgo katrā no festivāla notikumiem.

Patriarha rudens direktore vērš uzmanību uz to, ka šogad festivāls tiek pozicionēts kā skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls (iepriekš tikai skatuves mākslas notikums – I. A.), kas izceļ audiovizuālo mākslu ne tikai savā nosaukumā, bet arī programmā. Tā laikā būs iespēja noskatīties septiņas dokumentālās īsfilmas Karantīnas dienasgrāmatas (režisori Emīls Alps, Helmuts Bondars, Monta Bubuce, Anete Dance, Rūdolfs Deinats, Jāzeps Podnieks, Rūta Znotiņa), kas tapušas, reflektējot par laiku 2020. gada pavasarī. Tāpat arī tiks piedāvāts Matīsa Kažas veidotais starpdisciplinārais projekts Kino un mēs, kurā piedalās Andris Keišs, Jānis Skutelis un Egons Dombrovskis. Šo programmu papildinās LKA dramatiskā teātra aktiera mākslas 3. kursa jeb Jaunā Rīgas teātra kursa Viļa Daudziņa vadībā veidotie Latviešu stāsti 2020, kas video stāstu formātā ataino savas paaudzes laikabiedru portretus.

Atgriežoties pie skatuves mākslas, jāatzīmē, ka šīgada Patriarha rudenī veseli trīs iestudējumi piedzīvos savas pirmizrādes, kas ir sen nebijis gadījums. To vidū ir LKA goda profesora Dāvida Džovanzanas izrāde kopā ar laikmetīgās dejas mākslas studentiem Fun Violence/Jautrā vardarbība, dramatiskā teātra aktiera mākslas 4. kursa diplomdarba iestudējums Gaidot Godo un maģistrantūras topošā absolventa Linarda Āboltiņa diplomdarbs Asinsbrāļi. Kopumā tiks izrādīts divpadsmit iestudējumu, pēc kuriem notiks skatītāju un ekspertu diskusijas ar izrāžu radošajām komandām. Tāpat arī tiks piedāvātas lekcijas, starptautiskās viesizrādes un jauno mākslinieku apvienības 4K izstāde Īpašās vajadzības, kas runā par sievieti latviešu teātrī, pievēršot uzmanību dzimumu lomām un ar tām saistīto stereotipu aktualitātei.

Ar pilno festivāla programmu var iepazīties interneta vietnēs Lka.edu.lv un Zirgupasts.net.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja