Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kosmoss arī visu laiku viļņojas. Liepājā izrāde par mīlestību, dzīves jēgu, mākslu, radīšanu

Kad jautāju režisorei Mārai Ķimelei, kādas asociācijas raisa vārds "saviļņojums", ceru, ka viņa vispārinās un teiks, ka tā ir jūra pie Liepājas. Bet režisore ir pārņemta ar Ivana Viripajeva lugas Saviļņojums iestudējumu, kas beidzot piedzīvojis pirmizrādi.

Pirmais mēģinājumu posms bija pavasarī, jo pirmizrāde bija plānota 29. maijā, darbs pie izrādes varēja atsākties jūlijā, bet arī tagad laiks ir neziņas pilns. Šī ir trešā izrāde, ko Māra Ķimele iestudē Liepājas teātrī. "Liepājas teātris bija pirmais, kurā taisīju izrādi, vēl studente būdama," piezīmē režisore.

Lugas autoru Ivanu Viripajevu Māra Ķimele nodēvē par pašreiz visslavenāko no tagad dzīvojošajiem un rakstošajiem krievu dramaturgiem, kurš ir ļoti pazīstams arī Eiropā. Arī Latvijā šī autora lugas ir vairākkārt iestudētas. Lugu Saviļņojums viņš sarakstījis 2019. gadā, un pats izrādi arī iestudējis Sanktpēterburgas Tovstonogova teātrī. Viripajevs dzīvo Polijā, bet lugas Saviļņojums notikumi risinās Amerikā. "Bija padomā cita luga, bet paņēmu šo. Koncentrētāku," norāda režisore. Luga ir par poļu izcelsmes amerikāņu rakstnieci Ulju Rihti, kura dzīvo noslēgtu dzīvi Ņujorkā. Turp, lai intervētu rakstnieci, dodas poļu žurnālists Kšištofs Zeliņskis. Intervija ir ļoti vajadzīga ģimenei. Visi ir... ļoti saviļņojušies, saspringti un uztraukti, jo introvertā rakstniece nelabprāt ar kādu runā. Neskatoties uz viņas meitas un aģenta daudzajiem aizliegumiem intervijas sakarā, tā izvēršas negaidītu pavērsienu pilna, savijoties patiesiem dzīves faktiem un rakstnieces fantāzijas radītiem mītiem.

"Ko skatītājiem būs no izrādes gūt?" pārjautā Māra Ķimele un uzreiz arī atbild, ka "pirksta kratīšanas nebūs, morāle netiks sludināta". "Jautājumi ir tādi, kas katrā atsauksies. Katram no savas pieredzes izriet situācijas, kurās nonākam un atrodamies," viņa saka. "Varētu teikt, ka tā ir drāma, bet māksla ir starpžanriska, un izrādi grūti ielikt kādā noteiktā rāmī." Luga ir poētismu un zemtekstu pilna, tā ir par mīlestību, dzīves jēgu, mākslu un radīšanu. Viens no centrālajiem jautājumiem, uz kuriem tiek meklēta atbilde, ir par radošās brīvības iespējamību vai neiespējamību, par mākslinieka atkarību vai neatkarību. "Tas vairāk domāts fizioloģiski," skaidro režisore. "Katrā sabiedrībā ir tabu, ko nedrīkst pārkāpt, un ir pieņemti novērtējumi, kā jādomā pareizi un jārīkojas. Bet lugas galvenā varone pieder tiem, kuri izsaka savu subjektīvo viedokli, kas atšķiras no vispārpieņemtā. Sabiedrība tādus cilvēkus nepieņem. Bet pasaule bez tādiem nevar iztikt, jo savādāk apstātos. Luga ir tieši par to, ka saviļņojums ir kustība. Kosmoss arī visu laiku viļņojas."

Galvenajā lomā aktrise Inese Kučinska. Izrādē piedalās arī Viktors Ellers, Ilze Trukšāne, Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris. Tuvākās izrādes – 5. un 6. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja