Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Radio Ziemassvētkos atskaņos jaunu raidlugu Advents Silmačos

Latvijas Radio Radioteātris sagādājis īpašu pirmatskaņojumu Ziemassvētkos – dramaturga Laura Gundara lugu Advents Silmačos. Iestudējums Latvijas Radio 1 kanālā skanēs no 23. līdz 25. decembrim.

"Ar ko atšķiras Blaumaņa laika Silmači no šodienas? Tikai ar to, ka saimes istabā līdzās plītij gāzes balons, bet pagalmā ratu vietā traktors. Esam tie paši," norāda režisors un dramaturgs Lauris Gundars. Advents Silmačos ļaus ieskatīties tajā, kā Silmaču mājās turpinās dzīve, kopš satikām viņus pēdējo reizi. Pirmatskaņojums skanēs Latvijas Radio 1 Radioteātrī 23. decembrī plkst. 22.05., 24. decembrī plkst. 17.05. un plkst. 22.05., bet noslēguma daļa – 25. decembrī plkst. 17.05.

Iestudējuma radošā komanda norāda – ja Skroderdienas ir svētki, tad Advents – centieni pēc tiem sākt dzīvot, uzcelt īstu, nevis iluzoru dzīvošanu, piemēroties cilvēkiem, ar kuriem vasarā saistījis mirkļa impulss. Lugā saglabāti visi Rūdolfa Blaumaņa raksturi, un tās darbība noris Adventa laikā, kad Silmaču saimniece Antonija nolēmusi uzsākt jaunu un, protams, laimīgāku dzīvi. Lai gan lugas žanrs nav zaudējis komisko pusi, tomēr pamatā ir ziemai raksturīgā pasaules apjausmas līnija.

Uzvedumā darbojas pazīstami un iemīļoti Latvijas teātru aktieri – Dūdara lomā Mārtiņš Vilsons, Antonijas – Anna Putniņa, Elīna – Laura Siliņa, bet Kaspars Aniņš ir Aleksis. Viedo vidējo paaudzi pārstāv Inga Misāne (Pindacīša), Gatis Gāga (Pindaks), Inese Pudža (Bebene) un Dace Vītola (Tomulīša). Jaunie – Uldis Siliņš (Kārlēns), Igors Šeļegovskis (Rūdis), Sandija Dovgāne (Ieviņa). Ebreju trijotne – Juris Bartkevičs, Niklāvs Kurpnieks un Jana Ļisova.

Iestudējumā pirmo reizi izskanēs komponista Jēkaba Jančevska īpaši rakstīta Ziemassvētku dziesma.

 

Radioteātra žanrs Latvijā ir tradīcijām bagāts – 1926. gada 17. decembrī notika E. Vulfa viencēliena Pielūdzēji pirmizrāde. Šo asprātīgo komēdiju dzejā izpildīja izcilā latviešu teātra runas pedagoga Zeltmata kursu audzēkņi. Tomēr par pirmo, īpaši jaunajam mākslas žanram radītu viencēliena lugu Pēc pirmā mītiņa jāpateicas Rūdolfam Blaumanim, un tādēļ par Radioteātra dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1927. gada 17. augusts. Šovasar Radioteātris atzīmēja savu 95. gadskārtu. Daudzu desmitu gadu garumā radio studijās talantu ir demonstrējuši sava laika slavenākie aktieri un režisori. Radioteātra ilggadējā vadītāja ir Māra Eglīte. Radioteātris regulāri sadarbojas arī ar Maestro Raimondu Paulu, veidojot jaunas koncertprogrammas.

Raidlugas var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē sadaļā Radioteātris, kas ir ērtākais satura patērēšanas veids pēc pieprasījuma. Lietotni ir iespējams lejuplādēt viedtālruņos Google Play un App Store veikalos pēc atslēgas vārdiem Latvijas Radio. Mobilā lietotne pieejama bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja