Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ļaunums nepazūd, ja to neaptur. Izrādē Sēras piestāv Elektrai – pārdomas par karu mācībām

Elektra ir viens no populārākajiem sengrieķu mitoloģijas tēliem. Psiholoģijā termins "Elektras komplekss" tiek attiecināts uz meitas sāncensību ar māti, un Elektras tēla galvenā iezīme ir vēlme atriebt sava tēva slepkavām.

Ja Senajā Grieķijā dievi attaisnoja slepkavību, tad dramaturgs Jūdžins O’Nīls neuzskatīja, ka slepkavība var būt taisnīgs risinājums. Režisore Inese Mičule jau sen gribējusi iestudēt "pamatīgu klasiku ar vērienīgiem aktierdarbiem", un jau kopš studiju laikiem viņai patikušas Jūdžina O’Nīla lugas. Bet, paņemot rokās lugas Sēras piestāv Elektrai Oļģerta Krodera eksemplāru, kas bija rakstīts uz rakstāmmašīnas un ar daudzām režisora piezīmēm, I. Mičule saprata, ka luga jātulko vēlreiz. "Daudzas ainas bija izņemtas, jo tulkots tika tas, kas Kroderam izrādē noderēja," viņa piebilst.

Valmieras teātrī svaigi iestudētā izrāde Sēras piestāv Elektrai stāsta par Menonu ģimeni XIX gs. 60. gados Jaunanglijas pilsētiņas nomalē pēc Amerikas Pilsoņu kara beigām. "Vairāk esmu pievērsusi uzmanību tam, ka vīri pārnāk no kara. Arī autors lugu rakstīja pēc Pirmā pasaules kara, ņemot vērā tās mācības, ko deva karš. Un vēl lugā ir atsauces uz antīkās pasaules, Trojas kara situāciju," stāsta I. Mičule, kura lugu sākusi tulkot pagājušajā ziemā, kad sācies karš Ukrainā, paralēli tulkošanai satraukti klausoties ziņas. Krodera izrādi gan viņa nav redzējusi, bet zina, ka tur akcentētas emocijas, dziņas. "Pamatīgā darbā, kas ir pārlaicīgs, var saskatīt ļoti daudz tēmu, paņemot sev svarīgāko," režisore skaidro. "Ļaunums vairo ļaunumu, un nav attaisnojuma slepkavībai. Ar aktieriem daudz runājām par to, kā caur savu līdzcietību raugāmies uz pasaules kārtību. Tā ir sirdsapziņas tiesa, par ko ir jārunā, lai neejam ērtāko vidusceļu. Ar šo izrādi gribu šodienas kara realitāti savienot ar tām mūžīgajām morāles kategorijām, par kurām tiek runāts lugā, atgādinot, ka pastrādāto noziegumu vaina nekur nepazudīs. Ļaunums nepazūd, ja to neaptur. Kā dzimst ļaunums? No kurienes, ja mēs visi piedzimstam vienādi? Acīmredzot tas vienmēr ir bijis pašā cilvēkā – karš tam ir indikators. Un tas ir skumji."

Izrāde notiek jaunajā spēles laukumā Kurtuve Valmierā. "Tā ir telpa, kas provocē uz labo un pozitīvo, tā nav stagnatīva. Man ir paveicies, ka radošajā ansamblī ir arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un komponists Emīls Zilberts," teic I. Mičule. Lomās: Aksels Aizkalns, Rūdis Bīviņš, Kārlis Freimanis, Ingus Kniploks, Mārtiņš Meiers, Inese Pudža, Ieva Puķe, Diāna Krista Stafecka. Tuvākās izrādes – 14., 15. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja