Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lielpilsētas balāde par cilvēkiem, kuri meklē laimi funkcionālā pasaulē. Berlīnē tapis Trīsgrašu operas jauniestudējums

13. augustā Berlīnes teātrī Berliner Ensemble notika Kurta Veila un Bertolta Brehta Trīsgrašu operas jauniestudējuma pirmizrāde, ko veidojis Eiropā dzīvojošais austrāliešu režisors, Berlīnes Komiskās operas mākslinieciskais vadītājs Berijs Koskis

Berija Koska uzvedums teātra repertuārā ir nomainījis amerikāņu mākslinieka un režisora Roberta Vilsona ikonisko, vācu ekspresionisma iedvesmoto Trīsgrašu operas iestudējumu, kas vairāk nekā desmit gados tika nospēlēts ap 300 reižu. Trīsgrašu opera ir nesaraujami saistīta ar Bertolta Brehta dibinātā teātra Berliner Ensemble vēsturi: muzikālā darba pirmizrāde notika šā teātra mājvietā (Theater am Schiffbauerdamm) 1928. gadā, un Trīsgrašu opera ātri kļuva par spilgtāko Veimāras perioda Berlīnes kultūras dzīves simbolu un vienu no nozīmīgākajiem XX gadsimta vācu teātra darbiem.

Veils un Brehts par pamatu ir izmantojuši XVIII gadsimta britu komponista Džona Geja Ubagu operas tulkojumu vācu valodā. Trīsgrašu opera ir pārlaicīgs stāsts par mīlestību, nodevību, materiālismu un morāli. Režisora Berija Koska interpretācija ir piektais Trīsgrašu operas iestudējums uz Berliner Ensemble skatuves.

Sarunā ar laikrakstu The New York Times režisors dēvē Trīsgrašu operu par "problemātisku šedevru", kura nozīme nav līdz galam skaidra. Divdomīgumu rada libreta un partitūras saspēle: vai tas ir farss ar mūziku, kā Veils to bija iecerējis? Vai tā ir skarba antikapitālistiska satīra, kā to vēlāk raksturojis Brehts? Kas ir galvenais – teksts vai mūzika? Katrs iestudējums cenšas atrisināt pretrunas starp tekstu, mūziku un darba saturu, saka Berijs Koskis. Viņa versijā nav ne atsauču uz XX gadsimta 20. gadu dekadenci, ne mūziklam Kabarē raksturīgo klišeju. Izrāde iecerēta kā lielpilsētas balāde par cilvēkiem, kuri meklē laimi funkcionālā pasaulē.

Jauniestudējuma estētiku ir iedvesmojuši kinorežisori Ernsts Lubičs un Rainers Verners Fasbinders. Berijs Koskis ir centies savienot Fasbindera filmu varoņu vientulību un melanholiju ar Lubiča filmu burvīgo, pikanto, ironisko un vieglo noskaņojumu. "Esmu pārliecināts, ka daži teiks, ka esmu ignorējis Trīsgrašu operas nežēlīgo sociālo satīru, taču politiskie aspekti izgaismosies citādā veidā. Šis darbs vēsta par mīlestību kapitālisma apstākļos, par to, ka mīlestību var nopirkt. Tas ir darbs par buržuāzijas liekulības triumfu. Izrādē būs jūtama Berlīnes smarža, taču tēli, kurus ieraudzīsiet, varētu būt jebkur pasaulē," piebilst režisors.

Trīsgrašu opera, kurā ir operas, operetes un dziesmu spēles elementi, skan amerikāņu diriģenta Ādama Bencvi vadībā. Teātris Berliner Ensemble pēdējos gados mēģina piedāvāt svaigu skatījumu uz sava dibinātāja Bertolta Brehta daiļradi. "Vēlamies nodibināt jaunu Brehta tradīciju savā teātrī," uzsver teātra mākslinieciskais vadītājs Olivers Rēze. Trīsgrašu opera būs regulāri skatāma uz Berliner Ensemble skatuves. Atšķirībā no iepriekšējās Roberta Vilsona versijas, kurā tika iesaistīts liels skaits viesmākslinieku (šis fakts apgrūtināja tās pastāvīgu izrādīšanu), Berija Koska iestudējumā piedalās tikai Berliner Ensemble trupas aktieri. 

Informācija: www.berliner-ensemble.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja