Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Liepājas teātrī top Māras Ķimeles iestudējums Saviļņojums

Liepājas teātrī atgriezusies režisore Māra Ķimele, lai kopā ar aktieriem pabeigtu iesākto darbu pie Ivana Viripajeva lugas Saviļņojums iestudējuma. Izrādes pirmizrāde tika plānota pavasarī, kad arī notika pirmais mēģinājumu posms, darbs turpinājās arī jūlijā, un arī šobrīd mēģinājumi atsākti, lai jau 17. oktobrī varētu notikt pirmizrāde, informēja teātra pārstāvji.

Ivans Viripajevs (1974) šobrīd ir viens no vadošajiem un izcilākajiem mūsdienu Krievijas dramaturgiem, teātra un kino režisoriem, kurš par saviem darbiem saņēmis vairākas balvas. Lugu Saviļņojums autors sarakstījis 2019. gadā, pats izrādi arī iestudējis Sanktpēterburgas Tovstonogova teātrī. Viņa daiļrade nav sveša arī Latvijā, bet luga Saviļņojums tiek iestudēta pirmo reizi.

Pie pasaulslavenas poļu izcelsmes amerikāņu rakstniece Uljas Rihtes - intravertas autores, kas intervijas sniedz ļoti reti - ierodas poļu žurnālists Kšištofs Zeliņskis. Neskatoties uz viņas meitas un aģenta daudzajiem aizliegumiem intervijas sakarā, tā izvēršas negaidītiem pavērsieniem bagāta - savijoties patiesiem dzīves faktiem un rakstnieces radošās fantāzijas radītiem mītiem.

"Mani ieinteresēja lugas tēma -  jautājums par radošās brīvības iespējamību vai neiespējamību, par mākslinieka neatkarību vai atkarību no citu cilvēku ietekmēm, vajadzībām un konjunktūras, nacionalitātes un politisko uzskatu loma radošas personības liktenī," par darba izvēli saka Māra Ķimele, kurai šis būs pirmais iestudējumus Liepājas teātrī pēc 20 gadu pārtraukuma. 

Lugā, kura ir poētismu un zemtekstu pilna, kura runā gan par mīlestību, gan dzīves jēgu, gan mākslu un radīšanu, par mākslinieku neatkarību vai atkarību, galvenā loma  uzticēta aktrisei Inesei Kučinskai.

Izrādē piedalās arī Viktors Ellers, Ilze Trukšāne, Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris.

Kopā ar režisori strādā scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Lugu no krievu valodas tulkojis Ingus Liniņš.

Izrādi iespējams noskatīties arī 18. oktobrī, kā arī 5. un 6. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja