Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Liepājas teātris sāk ar vērienu

Simt desmitajā jeb jubilejas sezonā Liepājas teātris saviem skatītājiem ir sagatavojis septiņus jauniestudējumus, kurus veidos septiņi režisori. Jaunā sezona tiks atklāta 10. septembrī ar šveiciešu dramaturga Frīdriha Dirrenmata traģisko komēdiju Vecās dāmas vizīte, ko veido krievu režisors Aleksejs Girba no Maskavas.

Šī izrāde pulcēs gandrīz visus teātra trupas aktierus un vairākus ārštata māksliniekus. "Dekorācija būs jābūvē septiņas stundas," šī iestudējuma vērienu noraksturo Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. Veco dāmu atveidos Inese Kučinska, kuras varones jaunības dienu mīlestības lomā iejutīsies Kaspars Gods.

Jau 5. novembrī pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas-Ķiberes jauniestudējums 51. fotogrāfija pēc amerikāņu dramaturģes Annas Zīgleres lugas motīviem. Tas būs stāsts par angļu zinātnieci Rozalindu Franklinu un viņas sasniegumiem. Uz Londonas skatuves šo varoni ir atveidojusi austrāliešu zvaigzne Nikola Kidmena.

Savukārt Lauras GrozasĶiberes veidotajā izrādē galveno lomu spēlēs Liepājas teātra dīva Inese Kučinska, kurai jaunās sezonas sākums ir izvērties ļoti saspringts. "Šai lomai ir nepieciešams ļoti spēcīgs sievietes raksturs," vakar notikušajā preses konferencē atzina režisore, kura ar aktrisi sadarbosies ne pirmo reizi.

Šajā jauniestudējumā Laura Groza-Ķibere turpinās savās iepriekšējās izrādēs iesākto citādības tēmu. Šajā gadījumā tā būs sieviete pagājušā gadsimta piecdesmito gadu zinātnē, kur tajā laikā ir vērojamas diskriminācijas iezīmes. "Taču tas nebūs feministiska rakstura darbs, jo es neesmu noskaņota kaujinieciski šajā jautājumā," uzsver režisore.

Šī gada izskaņā, 3. decembrī, skatītājiem tiks piedāvāta krievu dramaturga Aleksandra Vampilova melodrāma Vecākais dēls. To iestudēs režisore Gaļina Poliščuka, kura pagājušajā sezonā atgriezās Liepājas teātrī pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma un radīja divas izrādes – Cilvēks, kas vairās no lifta un Mūsu pilsētiņa.

Latviešu dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce ir sarakstījusi darbu bērniem Teātra putekļu stāstiņi, kas palīdzēs viņiem iepazīt teātra pasauli no iekšpuses un atklāt, kāda tā rādās šiem mikroskopiskajiem iemītniekiem. Ar šo iestudējumu Liepājas teātrī debitēs jaunais Latvijas Leļļu teātra galvenais režisors Ģirts Šolis (21. I).

Šajā sezonā Liepājas teātrī atgriezīsies krievu horeogrāfs un režisors Sergejs Zemļanskis, kurš iepriekš šajā teātrī ir iestudējis Raiņa jaunības traģēdiju Indulis un Ārija, kas savulaik ir tikusi nominēta Spēlmaņu nakts balvai. Savam jaunākajam darbam viņš ir izvēlējies krievu rakstnieka Nikolaja Gogoļa lugu Precības (19. III).

Vēl viena debija Liepājas teātrī ir gaidāma 22. aprīlī, kad savu pirmizrādi piedzīvos režisora Dmitrija Petrenko veidotā nedaudz absurdā, nedaudz melnā komēdija ar intriģējošo nosaukumu LUV pēc amerikāņu dramaturga Mureja Šīzgala darba motīviem. "Šī komēdija nav nemaz tik melna," piebilst Herberts Laukšteins.

Savukārt 2016./2017. gada sezonas pēdējais jauniestudējums būs izrāde Platonovs un viņa sievietes, kuru pēc krievu rakstnieka Antona Čehova darba motīviem iestudēs režisors Dž. Dž. Džilindžers, kuru ar Liepājas teātri saista ilgstoša un veiksmīga sadarbība. Šī jauniestudējuma pirmizrāde ir paredzēta 27. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja