Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Lietuvā notiks pirmā Baltijas Vizuālā teātra skate

Baltijas Vizuālā teātra skate norisināsies no 13. līdz 15. septembrim. Reizi divos gados notiekošā rotācijas festivāla mērķis ir iepazīstināt ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas laikmetīgo vizuāli plastisko skatuves mākslu

Projekta ideja, kas tapusi 2018. gadā, pirmo reizi tika veiksmīgi realizēta 2022. gadā Tallinā, Igaunijā. Skates organizatori ir Viļņas Leļļu teātris, Tallinas Valsts jauniešu teātris un Latvijas Leļļu teātris. Nākamā skate pēc diviem gadiem norisināsies Latvijā.

Kā stāsta viens no festivāla mākslinieciskajiem direktoriem Vilmants Juškens (Vilmantas Juškėnas): “Šī festivāla mērķis ir pievērsties Baltijas kontekstam, parādīt šī reģiona unikalitāti un, protams, veicināt sadarbību starp mūsu tuvākajiem kaimiņiem. Ņemot vērā mūsdienu ģeopolitisko kontekstu, mēs, trīs Baltijas valstu leļļu teātru pārstāvji, īpaši vēlamies, lai mums būtu sava veida apvienība, kas varētu pievērst ne tikai mūsu pašu, bet arī rietumu valstu uzmanību mūsu reģiona kultūrai, unikalitātei un vēsturei... Uz šo festivālu brauc profesionāļi no dažādām valstīm (Somijas, Dānijas, Zviedrijas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas u. c.): festivālu un mediju pārstāvji, teātra producenti, kritiķi. Tāpēc, koncentrējot tik daudzveidīgu vizuālā teātra programmu vienuviet, katram teātrim paveras plašākas iespējas sadarboties un piedalīties citos starptautiskos festivālos...”

Baltijas Vizuālā teātra skates programma ir ļoti daudzveidīga. Tajā būs skatāmi desmit formas, apjoma un tematikas ziņā visai atšķirīgi darbi gan bērniem, gan pieaugušajiem no dažādiem Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teātriem: Viļņas Leļļu teātris, Kauņas Valsts Leļļu teātris, Klaipēdas Leļļu teātris, Galda teātris, Igaunijas Jauniešu teātris, Latvijas Leļļu teātris, Cēsu Mazais teātris un Ģertrūdes ielas teātris. Viesizrāžu režisoru vidū ir tādi pazīstami vārdi kā Ēriks Alalūga (Erik Alalooga) – igauņu performanču režisors, izpildītājs un skaņu mākslinieks, igauņu režisore un horeogrāfe Renāte Kērda (Renate Keerd), Latvijas Leļļu teātra galvenais režisors Edgars Kaufelds, lietuviešu režisore, māksliniece, leļļu māksliniece Gintare Radvilavičūte (Gintarė Radvilavičiūtė) un citi. Vairums darbu neatbilst tradicionālajai, klasiskajai leļļu teātra definīcijai, taču tos visus vieno vēlme komunicēt universālajā vizuālā teātra valodā. Festivālā būs skatāmas lelles un objekti, fiziskas un neverbālas teātra izrādes, kas stāsta gan par draudzības, mīlestības un dabas skaistumu, gan arī par cilvēces tumšākajām pusēm.

Baltijas Vizuālā teātra skate iepazīstinās un atspoguļos laikmetīgo vizuālo teātri ne tikai ar desmit izrāžu programmu, bet arī ar trim lekcijām par šī skatuves mākslas veida koncepciju un jaunākajām tendencēm. Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas teātra zinātniece Madli Pestī (Madli Pesti) un Nikolaja Kopernika universitātes profesore Maženna Višņevska (Marzenna Wiśniewska) iepazīstinās ar kaimiņvalstīs notiekošajiem procesiem un jautājumiem, kas interesē vizuālā teātra veidotājus un pētniekus. Savukārt Londonas Universitātes Oratorijas un drāmas centrālās skolas pasniedzēja Kariada Estlsa (Cariad Astles), kas pasniedz leļļu teātri un pēta leļļu teātri kā identitāti, lietišķo leļļu teātri un leļļu teātra politiku, savā lekcijā iepazīstinās ar mūsdienu vizuālā teātra globālo kontekstu.

Festivāls norisināsies dažādās vietās Viļņā: uz Viļņas Leļļu teātra skatuves un pagalmā, Lietuvas Nacionālā drāmas teātra Jaunajā zālē, Lukišķu cietumā, Viļņas Poļu kultūras namā, Vileišio18 mākslas telpā u.c. Lielākā daļa izrāžu tiks izrādītas bez vārdiem vai angļu valodā, bet pārējās – ar lietuviešu un angļu subtitriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austras balvu iegūst grupa kuba

Sestdien, 14. septembra, vakarā kultūrvietā Hanzas perons, notika Austras balvas 2024 nominantu koncerts un balvas pasniegšanas ceremonija, kura ietvaros tika noskaidrots, ka šī gada Austras balvu ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja