Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Likteņdārzā top eposa Lāčplēsis gaismas uzvedums

Režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš sākuši darbu pie Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis gaismas uzveduma veidošanas Likteņdārzā. Plānots, ka multimediālā izrāde Likteņdārzā notiks šogad valsts svētku laikā - no 10. līdz 19. novembrim, informēja uzveduma veidotāji.

Valsts svētku laikā dienas tumšajās stundās ikviens aicināts uz vērienīgu izrādi, kurā pastaigas formā, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video, scenogrāfiju un aktiermākslu, 17 epizodēs varēs izdzīvot Andreja Pumpura vareno eposu.

"Tautai visos laikos bija, ir un būs nepieciešams varonis. Taču varonim ir nepieciešama arī vienota un uzticama tauta – to šodiena ir parādījusi visai pasaulei. Lāčplēsis ir mūsu tautas gara koncentrēts gaismas stars. Pirms mūsdienās saucam pēc Lāčplēša, jāapzinās, cik katrā no mums ir viņa līdzgaitnieku gara spēka – cik manī ir Laimdotas, Kokneša, Spīdalas, Kangara, Kaupas, Staburadzes, Burtnieka, Lielvārža, Aizkraukļa, Pērkona, Raganas un, cik viegli vai neiespējami mani ir uzpirkt svešzemju Diterihiem un bīskapiem. Ar režijas, gaismas, mūzikas, scenogrāfijas un tehnoloģiju palīdzību katrs apmeklētājs izrādē nonāks līdzās Lāčplēsim, lai kopā ar viņu iepazītu varoņa līdzgaitniekus ceļā uz tautas brīvības ideāliem," tā par eposa uzvedumu stāsta režisors Kārlis Anitens.

Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kuri kopā jau realizējuši vairākas multimediālas izrādes, tostarp  gaismas uzvedumu Teiksma par gaismas bruņinieku. Lāčplēša veidošanā mākslinieki savā komandā pulcējuši arī citus radošos spēkus. Ar dabas materiālu scenogrāfijas risinājumiem izrādē debitēs aktrise un māksliniece Inga Misāne-Grasberga, kura kopā ar aktieri Gundaru Grasbergu arī ierunās eposa tekstu. Uzvedumam nepieciešamo oriģinālmūziku un īpašā tehnikā veidotus dziedājumus režisora veidotajā skaņu celiņā radīs jaunie mūziķi Jānis Aizupietis un Signe Aizupiete. Video epizodes veidos mākslinieks Toms Zeļģis, savukārt projektu tehniski realizēs kompānija Full Stage Armīna Jukša vadībā. Likteņdārza izraudzīšanās par iestudējuma norises vietu uzveduma autoriem šķiet pašsaprotama, jo šī vieta ir emocionāli piesātināta ar latviešu tautas brīvības pieredzi, turklāt daļa no Pumpura eposa norisinās Kokneses apkaimē.

"Valsts svētku nedēļu Likteņdārzā sirsnīgi svinam kopā ar tuvējo novadu ļaudīm – dedzam sveces un atceramies mūsu senčus. Šogad vēlamies aizsākt jaunu tradīciju – gaismas svētkus. Režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa topošais gaismas uzvedums Lāčplēsis īpaši iederas Likteņdārzā, jo šī ir kultūrvēsturisko kopsakarību un ainaviskā daiļuma vieta. Te sastopas un krustojas daudzi Latvijas vēstures pavedieni un mīti. Izrāde būs grandioza gaismu cīņa starp labo un ļauno, kuras iznākumu, kad "Lāčplēs’s beidzot bruņenieku gāza dziļā nolejā" (A. Pumpurs), skatītāji gaidīs ar aizturētu elpu," pauž Kokneses fonda padomes priekšsēdētāja, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Lai gan novembris ir drēgns un tumšs laiks, Likteņdārzā būs silti, jo emocionālo piedzīvojumu papildinās arī praktiskas iespējas sildīties pie ugunskuriem, pavakariņot un atpūsties siltajā Saieta namā. Apmeklētāju ērtībai un uzveduma netraucētai baudīšanai katrā seansā maksimālais apmeklētāju skaits Likteņdārzā būs tikai 300 cilvēku.

Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis uzvedums Likteņdārzā ir režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa privāta iniciatīva. Uzveduma sagatavošanas kopējās izmaksas ir ap 350 tūkstoši eiro, tādējādi biļešu iepriekšpārdošana uz izrādēm uzsākta jau 2023. gada martā, lai no pārdotajām biļetēm iegūtu līdzekļus projekta realizācijai. Uzveduma gatavošanas aizkulisēm var sekot līdzi Likteņdārza sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

Biļetes uz pasākumu no 30. marta pieejamas Biļešu paradīzes interneta vietnē un tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja