Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mirklis, kad cilvēkā kaut kas izslēdzas. Daugavpils teātrī – cilvēka dabas šķautnes izrādē Karamazovs

Aktieris un režisors Jurijs Djakonovs ar Fjodora Dostojevska filozofisko romānu Brāļi Karamazovi pirmo reizi iepazinās Latvijas Kultūras akadēmijā, kad studēja režiju, jo aktieru kursam bija jāgatavo ainas no šī darba. Romāna darbība notiek XIX gs. Krievijā, galvenie varoņi ir atšķirīgi – brāļi un tēvs.

Brāļi Karamazovi ir Dostojevska pēdējais darbs, tajā koncentrēta liela jauda un var atrast atskaņas no citiem viņa romāniem. Darbs arī ir ļoti sarežģīts, visaptverošs, nekonkrēts, savdabīgs un neproporcionāls. Tajā tiek uzdoti jautājumi par katra cilvēka dzīves un cilvēces vēstures jēgu, par morāles pamatiem un cilvēku pastāvēšanas garīgajiem balstiem. Kopš romāna publicēšanas tas tiek atzīts par vienu no augstākajiem sasniegumiem literatūrā. "Galvenā tēma – ja pieņemam, ka Dieva nav, vai tad viss ir atļauts?" īsi komentē Jurijs Djakonovs. Jaunajā Daugavpils teātra izrādē Karamazovs, ko veidojusi poļu režisore Lucina Sosnovska, viņš lielākoties spēlē vienu no brāļiem – Dmitriju Fjodoroviču –, kas romānā ir emocionāls sieviešu mīlētājs. Taču izrāde ir tapusi pēc romāna motīviem, dramaturģisko materiālu veidojusi Patrīcija Kovaņska (Polija), tāpēc aktieri iestudējumā maina lomas. Un Jurijam Djakonovam jāspēlē arī sieviešu loma.

Kāpēc izrāde aktuāla tagad? Šo jautājumu Jurijs Djakonovs uzdevis arī pats sev. "Man šķiet, ka vēsturiskais mantojums un tēmas, kas darbā akcentētas, īpaši jaunākai paaudzei varētu būt visai tālas. Bet, ja iedziļinās, tad jautājums par to, vai cilvēks pēc dabas tiešām ir ļauns un cik daudz ļaunuma mūsos ir, ir svarīgs, lai saprastu, kurš ir tas mirklis, kad cilvēkā kaut kas izslēdzas un viņš ir gatavs lauzt bausli "tev nebūs slepkavot". Varbūt katrā no mums snauž spēja uz noziegumu?" Aktieris izstāsta vienu no izrādes ainām – brāļu sarunu ar savu tēvu. "Gandrīz katrs ir piedzīvojis situāciju, kad tēvs piedzeras un sāk runāt viskautko, bet visiem ir jāsēž un jācieš klusu. To rakstīja Dostojevskis, un tāpat notiek arī tagad. Nekas daudz jau nav mainījies." 

Izrādē Karamazovs spēlē Mihails Abramovs, Vadims Bogdanovs, Miroslavs Blakunovs, Milena Savkina, Natālija Kotona, Žanna Lubgāne u. c. Gatavojoties izrādei, aktieri pabijuši arī cietumā. "No visa mēģinājumu procesa cietuma apmeklējums bija viens no pozitīvākajiem un arī ļoti emocionāliem posmiem. Sākumā bija spriedze un satraukums, bet cilvēki sarunās atvērās. Jo vairāk laika pavadīju ar viņiem kopā, jo mazāka saruka barjera starp mums. Sarunā saproti, ka viņi arī ir cilvēki, viņiem ieslodzījumā ir laiks domāt. Un tas ir grūti. Tie cilvēki palika mūsu sirdīs," stāsta Jurijs Djakonovs.

Iestudējums Karamazovs ir krievu valodā un paredzēts skatītājiem no 16 gadu vecuma. Tuvākā izrāde – 1. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja