Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Par mīlestības kristālisko dzidrumu. LU Botāniskajā dārzā – dzejas izrāde Dziesmu dziesma

Mīlas stāsti ir tik dažādi – skaisti, traģiski, skumji, emocionāli, racionāli, romantiski. Romeo un Džuljeta, Uldis un Baibiņa, Zālamans un Sulamīte, Viņš un Viņa. Vairāk nekā divtūkstoš gadu sens mīlestības apliecinājums dzejā Augstā dziesma ir mīlas dzejas virknējums, ko piedēvē Zālamanam. Šī Vecās Derības grāmata ir dzejas izrādes Dziesmu dziesma pamatā. Kad uzveduma projektam tika meklēta Sulamīte, aktrise Maija Arvena pieteikusies izsludinātajam kastingam.

"Ar dzejas lasīšanu, deklamēšanu, runāšanu esmu saskārusies jau sen, jo dzeja ir arī daudzu izrāžu kontekstā," stāsta aktrise, kurai šis dzejas uzvedums sagādā lielu prieku un gandarījumu. "Augsto dziesmu latviešu valodā atdzejojis Knuts Skujenieks. Man bija tas gods satikt viņu pirmizrādē. Tulkojums ir brīnišķīgs, valoda poētiska. Lai gan tekstu zinu no galvas, kad esam uz skatuves, viss notiek šeit un tagad. Tas ir kaut kas īpašs. Es nedeklamēju, nelasu, bet izdzīvoju." Maija Arvena uzsver, ka tieši šajā laikā – ne tikai rudenī, bet arī Covid-19 ēnā – vajag dzirdēt un redzēt kaut ko mīļu, ko likt pretī sagurumam, depresijai.

Dzejas lasījumu kopā ar Maiju Arvenu izrādē interpretē Andris Bulis. Režisore Nadīne Bokovikova oriģinālteksta pamatideju atklāj, piemērojot to šodienas cilvēka tempam un ikdienas izjūtai. "Simboliski runājot, tā ir tantra. Ir sekss, ir mīlestība, vīrišķais un sievišķais kopā un vienoti. Vārdi ir ļoti skaisti. Stāsts ir par to, kā mīlēt un mīlēties. Un tas ir tīrā un gaišā nozīmē," skaidro Maija.

Bet izrāde nav tikai dzeja un vārdi. Uzvedumā ir iesaistīti mūziķi, scenogrāfija un horeogrāfija, kas kopumā pauž Dziesmu dziesmas simbolisko nozīmi. "Jebkura maņa paspilgtina skatītāju emocionālo līdzpārdzīvojumu un empātiju. Izrāde notiek LU Botāniskā dārza Palmu mājā, un arī tas dod jaunu impulsu emocijām. Apkārt jūtama zemes un lapu smarža, un skatītājam ir viegli uzburt iztēlē pasauli, par ko runājam – ar dārziem, ar lilijām, eksotiskiem augļiem un ziediem." Kustības šajā uzvedumā veido tēlnieciski grafisku dejas zīmējumu, kas mijas ar plastiskiem dejas elementiem, paužot dvēseles ilgas un sapņus, ciešanas un laimi. Divas mūziķes – Alisa Klimanska (flauta) un Natālija Grigoroviča-Skarbinika (vijole) – mūzikas mijiedarbībā ar tekstu atklāj galveno varoņu emocionālo pasauli. Izrādē piedalās arī armēņu dziedātāja Asmika Bagojana, izpildot sešas dziesmas par mīlestību. "Un, kad es iedomājos par armēņu un azerbaidžāņu konfliktu, par karadarbību, tas rada vēl lielāku pārdzīvojumu. Ir tik liela vēlēšanās, lai būtu paaudzes, kas nodzīvo bez kariem," par kopsakarībām, kas atklājas, stāsta Maija Arvena.

Izrāde Dziesmu dziesma 8. novembrī būs skatāma LU Botāniskā dārza Palmu mājā. Turpmāk plānots ar izrādēm viesoties Latvijas muižās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja