Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Režisors Viesturs Meikšāns un scenogrāfe Monika Pormale izveidojuši jaunu teātra apvienību Freshfreshfr

Režisors Viesturs Meikšāns un scenogrāfe Monika Pormale izveidojuši jaunu latviešu teātra apvienību Freshfreshfr. Apvienība darbosies vizuālā teātra lauciņā, koncentrēsies uz mūzikā balstītu teātri, kā arī darbosies starptautiskā mērogā. Freshfreshfr darbosies bez piesaistes noteiktai teātra telpai, un aktieru trupa tiks uzaicināta uz katru projektu atsevišķi, informēja režisors.

Teātra apvienība strādās vizuālā teātra estētikā, kurā izteiksmes līdzeklis ir spēcīga vizualitāte un vēstījums var tikt nodots bez izrunāta vārda. Monika Pormale kā viena no Eiropas vadošajām scenogrāfēm ir ļoti būtiska Freshfreshfr vizuālās estētikas veidotāja.

Apvienības darbībā uzsvars tiks likts arī uz mūzikas teātra žanru.Tas tiek izprasts kā starpdisciplinārs žanrs, kurā izrādes dramaturģiju nosaka spēcīgs muzikālais materiāls, kas rasts gan klasiskajā, gan laikmetīgajā mūzikā. Tādējādi mūzikai kopumā ir izšķiroša nozīme Freshfreshfr estētikā. Apvienība sadarbojas ar jauno mūzikas teātra dramaturgu Evartu Melnalksni, kurš pieredzi šajā jomā guvis studijās Vācijā, darbojoties Štutgartes, Berlīnes un Hamburgas operās, kā arī Rūras trienālē. Apvienības darbības mērķis ir paplašināt izpratni par mūzikas teātra iespējām un veidot spilgtas interpretācijas.

Režisors Viesturs Meikšāns: "Mēs nonācām pie domas, ka ir svarīgi strādāt konkrētos estētiskos rāmjos. Šī būs atvērta platforma, kurā var piedalīties citi mākslinieki, bet vienojošie faktori ir mūzika un spēcīga vizualitāte. Mēs strādāsim kopā arī ar dažādiem Eiropas māksliniekiem, festivāliem un nevalstiskām teātru organizācijām."

Starp Freshfreshfr nākotnes projektiem ir Ārprāts un civilizācija pēc Mišela Fuko darba motīviem, Arnolda Šēnberga opera Mozus un Arons, projekts Marx + Mozart. Plānoti starptautisku komponistu radīti mūzikas teātra projekti ar nosaukumiem The last boyband, The art of silence: dramatic/cinematic, Everything must go. Īpašs veltījums Nobela laureāta Pola Krugmana darbam Ekonomika un sabiedrība būs izrāde ar nosaukumu Die bunte Vögel. Savukārt kailums mūzikā tiks reflektēts darbā Freikörperkultur. 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja