Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Septembra beigās sāksies LKA Skatuves mākslas festivāls Patriarha rudens

28. septembrī Āgenskalna tirgū plkst. 11 ar svinīgu atklāšanu sāksies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) VI Skatuves mākslas festivāls Patriarha rudens, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.

Turpinot tradīciju, Āgenskalna tirgū pulcēsies Latvijas Kultūras akadēmijas vadība un docētāji, festivāla dalībnieki un viesi, kultūras un mākslas nozares pārstāvji un ikviens interesents, lai kopā pēc festivāla atklāšanas dotos gājienā uz netālu esošo Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, kurā svinīgi tiks pacelts festivāla karogs un baudīta rudens zupa – notikuma neatņemama sastāvdaļa.

Festivālu Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā Latvijas Kultūras akadēmijas teātrā mājā Zirgu pasts ieskandinās Lietuvas Mākslas un mūzikas akadēmijas režijas studenta Gilda Aleksas iestudējums Zelta zirgs. No zirga līdz personībai pēc Raiņa saulgriežu pasakas Zelta zirgs motīviem, kas tapis sadarbībā ar bakalaura programmas apakšprogrammas Dramatiskā teātra aktiera māksla un režijas māksla 3. kursa studentiem.

Ar topošajiem dramatiskā teātra aktieriem un režisoriem strādā arī režisors un pedagogs Elmārs Seņkovs, īpaši festivālam Zirgu pastā iestudējot Antonio Buero Valjeho lugu Liesmojošā tumsa, un režisors Andrejs Jarovojs, piedāvājot festivāla skatītājiem Ziemeļmeitas atklāto mēģinājumu, kas veidota pēc Kārļa Skalbes pasakas Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties motīviem. Pirmizrāde notiks šī gada novembrī Ģertrūdes ielas teātrī kā daļa no Latvijas valsts simtgadei veltīta izrāžu triptiha.

Festivāla ietvaros tiks izrādīta arī profesores Māras Ķimeles jau pavasarī iestudētā, bet festivālam jaunā versijā sagatavotā, Kurāža pēc Bertolda Brehta lugas motīviem, kas, runājot festivāla mākslinieciskā vadītāja profesora Jāņa Siliņa vārdiem, apliecina, ka trešā kursa aktieri un režisori ir gatavi ļoti lieliem radošiem un mākslinieciskiem izaicinājumiem.

Šogad festivāla skatē ar saviem diplomdarbiem piedalās pieci laikmetīgās dejas horeogrāfi un ar izrādēm septiņi topošie un jaunie režisori. Skates radošos darbus vērtēs un savu viedokli festivāla noslēguma apaļā galda diskusijā izteiks ekspertu komisija: Latvijas Institūta direktore Kārina Pētersone, Nacionālā teātra aktieris Arturs Krūzkops, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore, teātra zinātniece Līga Ulberte, Latvijas Kultūras akadēmijas lektors, režisors Elmārs Seņķovs, laikmetīgās dejas ekspertes Inta Balode un Dita Jonīte. Vienam no jaunajiem māksliniekiem festivāla noslēgumā tiks pasniegta balva – Pētera Pētersona petrolejas lampa no režisora vērienīgās petrolejas lampu kolekcijas, arī Latvijas Nacionālais teātris ir iecerējis atjaunot pirmo festivāla balvu - iespēju iestudēt teātrī kādu izrādi 2016./2017. gada sezonā, ja vien kādam no jaunajiem māksliniekiem izdosies festivālā sevi spilgti apliecināt.

Vairāk par festivāla programmu šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja