Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Teātra dzejolis, kurā brīnums ir pats radītājs. Mītiskā spēle Grieķi Liepājā noslēgs triloģiju un sezonu

Izrāde Grieķi, kas ir Liepājas teātra šīs sezonas pēdējā izrāde, tapusi neparasti – tā tiek sacerēta un radīta uz vietas procesā.

Režisors Elmārs Seņkovs kopā ar radošo komandu, kurā strādā dramaturģe Justīne Kļava, režisora asistents Matīss Budovskis, mākslinieks Reinis Suhanovs ar asistenti Līgu Zepu, komponists Edgars Mākens un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, iedvesmojoties no grieķu mītiem, mēģina atrast sev interesējošu tēmu, varoni vai raksturu, kuru aktieri izspēlē etīdes veidā. Izrādē piedalās aktieri Inese Kučinska, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris, Everita Pjata-Gertnere, Agnese Jēkabsone, Anete Berķe, Valts Skuja, Kārlis Ērglis, Kārlis Artejevs, Hugo Puriņš, Madara Kalna, Kintija Stūre, Madara Viļčuka. "Aktieri piedāvā savas versijas. Dažas atmetam, dažas attīstām, kādu pārveidojam, kādu transformējam. Mēs spēlējamies ar stilistiku, un rezultātā tapusi kolāža, kas parāda mūsu pašu radīto pasauli," stāsta režisors.

Grieķu mīti ir lielisks impulss, jo vēstījums ir pazīstams – cilvēks savā stāstā rada dievus, lai tie savukārt varētu radīt cilvēkus, kuri nostājas pret dieviem un kļūst par varoņiem. Paaudzes un laikmeti mainās, bet cilvēka vēlme kļūt par dievu nemainās. Par sev visaktuālāko mītu un tēlu E. Seņkovs sauc Prometeju. "Tas ir cilvēks, kas ar savu altruismu grib atnest uguni cilvēkiem un cerēt, ka viss būs labi un visi pratīs uguni pareizi izmantot. Bet ne visi prot lietderīgi izmantot viņiem doto. Lai cik seni būtu mīti, tie ir aktuāli. Paralēles ar šodienu var sameklēt daudz," skaidro E. Seņkovs.

Izrāde veidota kā mītiska spēle. "Tā ir teatrāla spēle. Tā kā no mītiem veidota – mītiska spēle. Iestudējums būs kārtējais izaicinājums un jauna pieredze aktieriem, jo tas top kā muzikāls un kustībā balstīts darbs, kurā svarīgs būs gan aktiera ķermenis un plastika, gan balss. Teksta nav daudz," režisors stāsta. "Mums ir svarīgs radīšanas un teātra spēles prieks. Tas būs kā teātra dzejolis, kurā brīnums ir pats cilvēks un radītājs."

Pirmizrāde Liepājas teātrī gaidāma 10. jūnijā. Grieķi ir trešā daļa E. Seņkova iestudējumu triloģijā. Pirmajā daļā Šekspīrs (2019) uz skatuves satikās dažādu Šekspīra lugu varoņi. Grimmos (2022) tika apspēlētas brāļu Grimmu pasakas. Tie, kuri ir redzējuši abas iepriekš veidotās izrādes, arī Grieķos varēs saskatīt atsauces un lipināt visus trīs iestudējumus kopā, taču katru izrādi iespējams skatīties kā neatkarīgu mākslas darbu. Varbūt būs arī turpinājums – tetraloģija? Režisors atbild: "Paliksim pie triloģijas. Tas ir sadarbības veiksmes stāsts."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja