Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tev ir izvēle, un tu pats esi atbildīgs. Latvijas Nacionālā teātra Baltajā kubā e-teātri iesāk X paaudze

Latvijas Nacionālais teātris ceturtdien, 28. maijā, plkst. 19 atklās jaunu e-teātra projektu un spēles laukumu Baltais kubs. Šajā attālinātajā, Zoom skatāmajā formātā publikai tiks piedāvātas piecas izrādes. Pirmās trīs – iestudējums X paaudze trīs epizodēs Ināras Sluckas režijā.

Jaunais projekts ļauj teātrim ne tikai strādāt ārkārtējās situācijas apstākļos, bet varētu turpināt pastāvēt arī tad, kad teātra darbs atgrieztos ierastajā kārtībā. Viens no mūsdienu pieprasītākajiem teātra spēles laukumiem ir t. s. melnā kaste ar maināmu telpas iekārtojumu, savukārt mākslas pasaulē kā izstāžu zāles forma ir pazīstams "baltais kubs". Baltā kuba principu izvēlējies arī Nacionālais teātris kā savas jaunās iestudējumu telpas formu. Aktieri spēlē tukšā, baltā, uz lielās skatuves izvietotā plakņu kubā, un scenogrāfija tiek veidota ar videoprojekcijām, lai radītu papildinātu realitāti.

"Mēģināju pati sev raksturot, kas tas ir – tas ir kino-teātris. Taču vienlaikus tas nav ne kino, ne teātris," podkāstā Klausies Nacionālo! stāsta režisore Ināra Slucka. Viņa piebilst, ka šādā spēles laukumā, kur personāžu darbošanās tiek filmēta ar vairākām kamerām, no aktierdarba viedokļa mainās akcenti un arī veids, kā strādāt. Tas ir aizraujoši, bet izaicinoši. Pēc Ināras Sluckas domām, šāds jaunu formu meklējumu process šībrīža krīzē arī ir interesantāks tieši lielajos teātros, kas tradicionāli nav bijuši tik fleksibli kā mazie teātri.

Līdz ar Baltā kuba ieviešanu Nacionālajā teātrī aktieris Kaspars Zvīgulis Inārai Sluckai uzreiz piedāvājis iestudējamu materiālu – Duglasa Koplenda romānu X paaudze. "Ar šo darbu iepazinos, kad man bija par 20 gadiem mazāk, un toreiz tā likās forša literatūra. Tagad šķiet, ka tam visam esmu jau pats izgājis cauri. Ir svarīgi atgādināt cilvēkiem, ka viņiem ir izvēle, ka viņi paši ir atbildīgi un spējīgi veidot savu dzīvi tā, kā grib," teātra podkāsta sarunā skaidro Kaspars Zvīgulis, romānā saredzot paralēles ar šībrīža pārdomu laiku sabiedrībā.

X paaudze ir stāsts par trīsdesmitgadniekiem, kuri nolēmuši mainīt dzīvi, pametot visu līdzšinējo un sākot visu no nulles – dzīvojot bez steigas, stāstot stāstus… Romānā un arī trijās X paaudzes e-teātra epizodēs izskan tieši tie paši jautājumi, kas šodien: kas ir būtiskākais dzīvē – laiks, nauda, miers, steiga, kņada, klusums utt.? Romāns uzrakstīts XX gs. 90. gados, latviski tulkots 2000. gadu sākumā, bet šobrīd nav zaudējis aktualitāti, teic arī Ināra Slucka. X paaudzi trīs sērijās (28. maijā, 11. un 25. jūnijā) izspēlēs aktieri Kaspars Zvīgulis, Līga Zeļģe un Jānis Āmanis.

Tikmēr paralēli Baltajā kubā rit darbs pie vēl divām izrādēm. Režisors Valters Sīlis kopā ar aktieri Arturu Krūzkopu strādā pie Artūra Dīča jaundarba Mīlestība pandēmijas laikā (4. jūnijā), bet kopā ar aktrisi Madaru Botmani – pie Vizmas Belševicas Baltās sievas (18. jūnijā).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja