Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Uz austrumiem no Vīnes

Ar režisora Andreja Jarovoja iestudējuma Rondo pirmizrādi 12. augustā Ģertrūdes ielas teātris sācis savu jauno, jau sesto sezonu.

Uzvedums ir veidots pēc austriešu rakstnieka Artūra Šniclera lugas, kas XX gadsimta sākumā sacēla skandālu Vīnes augstākajās aprindās un tika aizliegta, apvainojot tās autoru netikumībā un piedauzībā. Savukārt XXI gadsimta sākumā šo darbu Jaunajā Rīgas teātrī iestudēja režisore Baņuta Rubesa, kuras izraudzīto materiālu Latvijas videi toreiz adaptēja rakstniece Andra Neiburga.

"Mani piesaistīja lugā klātesošais spēles elements," atklāj Andrejs Jarovojs. Galvenās lomas viņa radītajā uzvedumā atveido aktieri Jana Čivžele un Mārtiņš Upenieks, kuri izspēlē desmit pāru attiecības. "Mūsdienās, kad seksualitāte kļuvusi par katra izklaides industrijas produkta neatņemamu sastāvdaļu, priekšplānā izvirzās nevis jautājums "kurš ar kuru", bet - vai patiesa tuvība maz ir iespējama?" tiek pieteikta izrāde Rondo, kuras darbība ir pārcelta uz Rīgu.

"Mums būs ciešāka saikne ar vairākiem režisoriem - Andreju Jarovoju, Mārtiņu Eihi un apvienību bez nosaukuma, kuras sastāvā ir Valters Sīlis, Ieva Kauliņa un Karls Alms no Somijas," par 2015./2016. gada sezonu stāsta Ģertrūdes ielas teātra producente Maija Pavlova. Viņa atklāj, ka starptautiskā trijotne veidošot road trip stāstu par musketieriem no XVII gadsimta, kuri nejauši nokļuvuši mūsdienās un dodas desmit dienu ilgā ceļojumā pa Eiropu - uz austrumiem no Vīnes.

"Mūsu teātris būs platforma, kas pieminētajiem režisoriem piedāvās mākslinieciskās izvēles brīvību un tiesības uz lielākiem eksperimentiem," teic Maija Pavlova. Ģertrūdes ielas teātris sniegs atbalstu arī divu jauno horeogrāfu - Krišjāņa Santa un Kristīnes Brīniņas - radošajam darbam. "Mums ir lieli plāni, taču to realizēšana ir visai neskaidra, jo viss atduras pret finansējumu," bilst režisors un teātra vadītājs Andrejs Jarovojs.

Jaunajā sezonā ir iecerētas arī citu autoru iestudējumu pirmizrādes. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem šoreiz ir bijis vairāk režisoru, kuri izteikuši vēlmi savus darbus veidot tieši Ģertrūdes ielas teātrī. Viņu vidū ir Vladislavs Nastavševs, kurš plāno iestudēt jaunā krievu autora Sergeja Uhanova īsprozas tēlojumus, kurus vieno tajos risinātā pieaugšanas tēma, ejot cauri sarežģītajam pusaudža vecumam. Savukārt Regnārs Vaivars vēlas radīt izrādi, kurā piedalīsies pašradītas lelles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja