Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

100 000 eiro tiks atbalstīta programmas Latvijas skolas soma satura radīšana

Arī šogad ar Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas Latvijas skolas somas satura radīšana atbalstu tiks paplašināts Latvijas skolēniem pieejamais kultūras norišu klāsts, informēja VKKF sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Vērdiņa.

Iecerēts, ka VKKF mērķprogramma sekmēs profesionālās mākslas mazo formu kultūras norišu radīšanu un jau esošu kultūras norišu adaptāciju mobilai izrādīšanai izglītības iestādēs, kas vērsti uz bērnu un jauniešu auditoriju (prioritāri 5.–9. klašu skolēni) un veicina pusaudžu izpratni par Latvijas kultūras vērtībām, laikmetīgajām izpausmēm un mūsdienu radošajiem procesiem.

Mērķprogrammā tiks atbalstīti projekti, kuru rezultātā būs tapušas mākslinieciski augstvērtīgas kultūras norises dažādos žanros un to apvienojumā. Būtiski, lai tās ietvertu ar mākslinieciskiem izteiksmes līdzekļiem skaidri izteiktu saturisko vēstījumu, piemēram, rosinātu diskusiju par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem, sekmētu mākslas izziņas procesu, emocionālo līdzpārdzīvojumu un tādējādi ir sasaistāmas ar mācību un audzināšanas darba saturu. Projektu izstrādes un īstenošanas procesā jāietver dažādu mākslas nozaru profesionāļu un pedagogu sadarbība.

Kā rāda pieredze, optimālais kultūras norišu ilgums ir no 40 līdz 60 minūtēm; tām var sekot radošās grupas saruna ar skolēniem vai radošā darbnīca. Arī dažādu citu nozaru radošās darbnīcas vajadzības gadījumā var būt ilgākas par rekomendēto laiku. Svarīgi, ka ar mērķprogrammas atbalstu tapušie piedāvājumi būs pieejami un tiks regulāri izrādīti visa mācību gada laikā, sazinoties ar skolām par norišu laiku un skaitu vienas dienas un viena brauciena laikā.

"Svarīgi, ka mobilās kultūras norises, saglabājot augstu māksliniecisko kvalitāti, vienlaikus nodrošina ļoti personīgu skolēnu sastapšanos ar māksliniekiem, jaunu kultūras nozaru atklāšanu un iespēju sākt domāt par sev aktuāliem jautājumiem. Tā var būt iespēja pirmo reizi klātienē dzirdēt operas mākslinieka dziedājumu, pieskarties mūzikas instrumentam, redzēt, kā aktieris izkāpj no lomas, iztaujāt mākslinieku par mākslas darba tapšanas procesu utt., tā attīstot kultūras izpratnes un izpausmes kompetenci," akcentē programmas Latvijas skolas soma vadītāja Aija Tūna. "Vienlaikus kompakta, pārdomāti veidota scenogrāfija un nelielais mākslinieku sastāvs ļauj samazināt norises izmaksas, bet tās organizēšana skolā ietaupa ceļā pavadāmo laiku un palīdz pedagogiem šīs norises iestrādāt skolas darba dienā."

2020. gadā programmas projektu finansēšanai paredzēti 100 000 eiro. Pieteikumus konkursā VKKF pieņems līdz 2020. gada 11. septembrim. 

Plašāka informācija un nolikums pieejams šeit

Kopš 2017. gada ar šīs VKKF mērķprogrammas atbalstu tapušas jau gandrīz simts kultūras norises, kuras skolēni var iepazīst visās Latvijas skolās.

Programmas Latvijas skolas soma mērķis ir visiem 1.–12. klašu klātienes programmu skolēniem radīt iespēju izzināt un klātienē iepazīt Latvijas vērtības, stiprināt jaunās paaudzes nacionālo identitāti, pilsoniskuma, valstiskās piederības apziņu, attīstīt kultūras izpratnes un izpausmes kompetenci, tā paaugstinot izglītības kvalitāti un mazinot sociālo nevienlīdzību. Programma Latvijas skolas soma aizsākta Latvijas valsts simtgades programmā un gadā vairāk nekā 200 tūkstošiem skolēnu nodrošina 14 tūkstošus kultūras un mākslas notikumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja