Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Budēļi, ķekatas, kurcumi un vastlāvji. Viļānos šonedēļ notiks Starptautiskais masku festivāls

Maskošanās tradīcijas ir viens no nemateriālās kultūras mantojuma savdabīgākajiem un interesantākajiem izpausmes veidiem. Tās ir ļoti senas, bet joprojām arī XXI gs. cilvēku sabiedrībā – nozīmīgas un interesantas. Visām tautām senajās kultūras tradīcijās dzīvo daudzveidīgi, noslēpumaini un neikdienišķi masku tēli.

Arī mūsu nacionālās bagātības pūrā ir dažādi masku gājieni, maskoto izdarības un arī pašu maskoto ļaužu nosaukumi. Latvijā to ir vairāk nekā 70 – čigōni, vastlāvji, kōzu čigani, ķuļi, budēļi, ķekatas, kurcumi, miežvilki, galenkas, dādi, tatari, spokstiņi u. c. Maskošanās ir neatņemama sastāvdaļa visos latviešu ziemas svētkos, arī Meteņos, kurus svin 6. februārī. Daudz kas no maskošanās tradīcijas pēdējos gados jau apgūts un atgūts, rekonstruējot dažādas maskoto grupu darbības no teicēju pierakstiem. Bet daudz ir arī vēl nezināmā, meklējamā un pētāmā. Maskas mūs sasaista ar citu pasauli, ļauj sazināties ar senču un dabas gariem. Maskošanās mērķis ir palīdzēt pārvarēt krīzes brīžus, atjaunoties, iegūt spēku. Maskotie tēli mājai un tajā mītošai saimei nes svētību, veselību, aizsardzību, nodrošina auglību un ražu, izdošanos darbos.

Izzināt, izbaudīt, uzturēt un attīstīt šo tradīciju ļauj Starptautiskais masku festivāls, kas šogad notiks no 9. līdz 11. februārim Viļānos. Festivālā piedalīsies ap 20 masku grupu no Latvijas, pievēršot lielāku uzmanību Latgales novada maskošanās tradīcijām, kā arī kopas no Polijas, Portugāles, Lietuvas un Igaunijas.

Programma iecerēta ļoti daudzveidīga. Festivāls sāksies piektdien ar masku gatavošanas meistardarbnīcu Viļānu kultūras namā (plkst. 18.00), pēc tam turpat notiks viesu masku grupas izrādes un sadancošana (plkst. 20.00).

Sestdien no plkst. 12.00 līdz 14.00 Rikavas, Dekšāres, Radopoles, Sokolku un Galēnu pagasta lauku sētās norisināsies masku gājieni. Pa dienas vidu Viļānu kultūras namā notiks konference par masku tradīcijām, kura turpināsies arī svētdienas rītā. Plkst. 18.00–19.30 Viļānu Kultūras laukumā varēs vērot masku tēlu izrādes, bet plkst. 20.00 kultūras namā ies vaļā masku grupu saiets un sadancošana. Noslēgumā paredzēta individuālo masku skate.

Masku gājieni pieskandinās Viļānu ielas un skvērus svētdien plkst. 12.00, festivāls noslēgsies Viļānu Kultūras laukumā plkst. 13.00–15.00 ar Meteņa dzīšanu.

Paralēli līdz pat februāra nogalei Viļānu un Rēzeknes ielu skatlogos būs apskatāma masku tēlu ekspozīcija, kurā pilnā augumā redzamas latviešu tradicionālās maskas: čigānu barvedis, garā sieva un mazais vīriņš, dzērve, velns, ķekatas, budēļi, miežvilki un citas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja