Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Dāņu ainavu arhitekts un vides pieejamības eksperts Torbens Šēnherrs uzstāsies ar lekciju Rīgā

Latvijas Arhitektu savienība un Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā aicina uz ikvienam interesentam atvērtu lekciju, kurā ievērojamais dāņu ainavu arhitekts Torbens Šēnherrs izrādīs savus projektus un dalīsies pieredzē par estētiski augstvērtīgas un visām paaudzēm pieejamas vides veidošanu vietās ar augstu kultūrvēsturisko vērtību

Lekcija iekļauta Eiropas kultūras mantojuma dienu programmā un notiks 6. septembrī plkst. 13.00 Ziemeļvalstu Ministru padomes birojā Latvijā, Marijas ielā 13/3, Rīgā. Ieeja — bez maksas ar iepriekšēju reģistrēšanos, pasākuma valoda — angļu.

Reģistrēšanās: https://forms.gle/D5m6psZ5QfdLiiDF9

2024. gada Eiropas kultūras mantojuma dienu galvenā tēma ir kultūras mantojuma pieejamība un drošība, kam ainavu arhitekts Torbens Šēnherrs (Torben Schønherr) pievērsīsies savā lekcijā, iepazīstinot Latvijas auditoriju ar konkrētiem piemēriem no savas prakses.

Ilggadīgās darbības laikā Šēnherrs ir strādājis visās ainavu arhitektūras disciplīnās un dažādos mērogos, kā arī ar pilsētplānošanas projektiem. Lekcijā Rīgā Torbens Šēnherrs tuvāk iepazīstinās ar darbiem, kas īstenoti vietās ar augstu kultūrvēsturisko vērtību, to saglabājot, izceļot un padarot pieejamu. Piemēru vidū ir risinājumi Dānijas senākās pilsētas Rībes Doma laukumā, Vīborgas vēsturiskās vecpilsētas, Hilkes viduslaiku baznīcas, vēsturisko Menstedas kaļķakmens raktuvju pieejamības nodrošināšanā. Ainavu arhitekts pievērsīsies arī universālā dizaina principiem, kas īstenoti, kopā ar arhitektu un mākslinieci izveidojot Vestledas taku uz liedagu. Izvietota Dānijas rietumos pie Ziemeļjūras, tā ikvienam neatkarīgi no fiziskajām spējām ļauj baudīt kāpu ainavu un pludmali, vienlaikus demonstrējot gan funkcionālu, gan radošu skatījumu un notverot vietas garu.

"Būdams ainavu arhitekts, Torbens Šēnherrs paplašina telpu starp kultūras mantojuma dziļajām saknēm un zvaigznēm galaktikās. Viņš aptver vēstures diženumu un ļauj savām zināšanām materializēties ciešā saskarē un pazemībā pret vietu, ar skaidru izpratni radot ievērojamus darbus," teikts komisijas pamatojumā, kad 2018. gadā Torbens Šēnherrs saņēma arhitekta Kristiana Frederika Hansena vārdā nosaukto godalgu — augstāko atzinību, ko Dānijā piešķir arhitektam.

"Nodrošināt vides pieejamību vēsturiskā vidē ir izaicinājums, jo aizsardzības apsvērumu dēļ tā sākotnēji ir nereti, tieši pretēji, plānota nepieejama. Mūsdienās, kad tās funkcija ir mainījusies, ir svarīgi kultūrvēsturiskās vērtības gudri un atbildīgi atvērt sabiedrībai. Arī Rīgas vēsturiskajā centrā pašlaik norit gan tā plānojuma aktualizēšana, gan Vecrīgas ielu vides pieejamības risinājumu īstenošana. Vēsturiskas ēkas tiek atjaunotas gan galvaspilsētā, gan reģionos. Lai arī katrs gadījums jāskata atsevišķi, esmu pārliecināts, ka Dānijas paraugi kalpos par ierosmi arī vietējiem speciālistiem, jo arhitektiem ir vadoša lomu vides pieejamības un līdz ar to arī iekļaujošas sabiedrības veidošanā," teic Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs, restaurācijas arhitekts Artūrs Lapiņš.

Torbens Šēnherrs (Torben Schønherr, 1943, Dānija) ir ainavu arhitekts ar plašu pieredzi skvēru, vēsturisko dārzu un pilsētvides projektu īstenošanā. 1984. gadā dibinājis ainavu arhitektūras uzņēmumu Schønherr, kura valdē strādāja līdz 2014. gadam. Šēnherrs turpina strādāt individuāli, ir vairāku grāmatu un publikāciju autors, uzstājas ar priekšlasījumiem par senioriem draudzīgām pilsētām un universālā dizaina pieeju, pilsētu vēsturisko centru, ēku un parku pieejamības uzlabošanu. Paralēli darbam ainavu arhitektūrā raksta dzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja