Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ēku komplekss Trīs brāļi saņēmis Eiropas mantojuma zīmi

Eiropas Komisija 2020. gada 30. martā ir pieņēmusi lēmumu ēku kompleksam Trīs brāļi piešķirt Eiropas mantojuma zīmi, informēja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāve Alma Kaurāte.

Eiropas mantojuma zīmi piešķir objektiem, kam piemīt liela simboliska Eiropas nozīmes vērtība un kas raksturo Eiropas kopīgo vēsturi un Eiropas Savienības izveidi, kā arī Eiropas integrācijas procesa pamatā esošās Eiropas vērtības un cilvēktiesības.

Pieteikumu Eiropas mantojuma zīmes saņemšanai 2019. gada sākumā gatavoja Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ar mērķi Latvijas un Eiropas sabiedrībai atklāt kultūras mantojuma institūciju lomu plašā kultūras vērtību saglabāšanā, īpaši sabiedrībai sarežģītos apstākļos.

Trīs brāļi ir dzīvojamo ēku komplekss Rīgā, Mazajā Pils ielā 17, 19, 21, kas būvēts laikā no 15. līdz 17. gadsimtam. Tās ir senākās zināmās mūra dzīvojamās ēkas Rīgā, kas būvētas atbilstoši Baltijas jūras piekrastē izplatītajam Ziemeļeiropas Hanzas savienības pilsētu dzīvojamo ēku tipam, ēkas orientējot ar galu pret ielu. Daudzkārt pārbūvētā viduslaiku ēku grupa savu tagadējo veidolu ieguvusi pēc 1953.-1957.gada restaurācijas (projekta autors P. Saulītis). Šīs restaurācijas laikā ēku kompleksa pagalmā tika integrētas detaļas no citām Otrā pasaules kara laikā sagrautām un zaudētām ēkām.

Agrīnās padomju laika restaurācijas filozofija, kuru veidoja Latvijas pirmās brīvvalsts laikā izglītību ieguvušie speciālisti, iedvesmoja arī citu objektu saudzīgai saglabāšanai un izglābšanai no okupācijas varas apdraudējumiem. Objekta nozīmīgā loma kultūras mantojuma saglabāšanā Latvijā turpinās, jo tajā ir Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes mājvieta.

Kultūras pieminekļu aizsardzība padomju laikos bija centieni radīt pēc iespējas augstākus standartus, nosargāt eiropeiskās vērtības par spīti to iznīcināšanas centieniem. Trīs brāļi atgādināja par vērtībām, ko Latvijas sabiedrība saskatīja brīvajā Eiropā un ko vēlējās sasniegt savā valstī.

Pēc neatkarības atgūšanas 1989.‑1990. gadā augsta prioritāte tika piešķirta kultūras mantojuma politikas veidošanai, kuras pamatā bija Eiropā radītie kultūras mantojuma saglabāšanas principi. Pateicoties kultūras mantojuma sistēmas demonstrētajai eiropeisko zināšanu apmaiņai, Latvija Eiropas Savienībā iekļāvās ar labu pieredzi un darbības modeļiem, sniedzot savu pienesumu mūsdienu Eiropas kultūras mantojuma saglabāšanas politikai.

Rezultātā Trīs brāļi ir kļuvuši par kultūras mantojuma aizsardzības sistēmu un to “maigās varas” simbolu Eiropā. 

Līdz ar Trīs brāļiem Eiropas mantojuma zīme piešķirta vēl deviņām jaunām vietām, tādējādi vairojot mantojuma zīmi saņēmušo vietu dažādību un Eiropas mantojuma zīmei kļūstot par kaleidoskopu, kas atspoguļo Eiropas kultūru un vēsturi. Kopš 2013. gada Eiropas Kultūras mantojuma zīme piešķirta 48 objektiem.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja