Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izglītībai, izklaidei, izziņai. Radīta jauna digitālo resursu krātuve eMuzejs.lnvm.lv

Apkopojot daļu savu bagātīgo resursu, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs radījis satura un formas ziņā līdz šim Latvijā daudzveidīgāko digitālo materiālu krātuvi par vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz pat mūsdienām. Sākot ar 11. martu, interesentiem ir pieejama jauna digitālo resursu vietne eMuzejs.lnvm.lv.

Prioritāte

"Arī mēs meklējam, kā nezaudēt saikni ar savu apmeklētāju situācijā, kad klātienes apmeklējums ir liegts," saka LNVM direktors Arnis Radiņš. Jauno vietni viņš raksturo kā "mēģinājumu saglabāt saiti ar veco apmeklētāju, meklējot arī jaunas apmeklētāju grupas". Direktors atgādina, ka muzejs, neskatoties uz aizliegumiem, pilnasinīgi strādā un nodrošina visu funkciju darbību. "Protams, attālinātais darbs rada zināmas grūtības un ienes korekcijas jautājumā par prioritātēm. Digitālā resursa radīšana, ko mēs lielā steigā radījām, bija kļuvis par ļoti prioritāru jautājumu," saka Arnis Radiņš. Direktors atgādina, ka Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam pandēmijas laiks ir sakritis ar diviem citiem projektiem, kas ir daudz lielāki par jaunatklāto eMuzeju. "Tie ir divi infrastruktūras projekti – pandēmijas laikā esam pārvākušies uz savu jauno dzīvesvietu Pulka ielā 8. Šogad ir sācies arī Rīgas pils projekts. 2025. gadā ceram daļēji atgriezties Rīgas pilī." Direktors ir pārliecināts, ka muzejiem būs liela loma, lai palīdzētu atjaunoties pandēmijā cietušajai tūrisma nozarei.

 

Integrēs izstāžu saturu

Vietnē eMuzejs pieejamas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veidotās virtuālās izstādes, tematiskās galerijas, izstādēm gatavotie interaktīvie resursi, muzeja izdevumi, video un audio ieraksti, izglītojošie materiāli skolām, ģimenēm (ceļveži, krāsojamās lapas) un citi materiāli, no kuriem daudzus iespējams pārlapot, lejuplādēt, dalīties ar tiem sociālajos tīklos – ar jaunradītās digitālās vietnes saturu iepazīstina LNVM Izglītības un komunikācijas departamenta mājaslapas administratore Ilze Miķelsone.

Resursus iespējams meklēt un atlasīt pēc vēstures periodiem laika līnijā, kā arī izzināt pa tēmām, izmantojot atslēgvārdus jeb birkas. Gatavojot jauno resursu, īpaši domāts par muzeja tradicionālajiem sadarbības partneriem – skolām. Lai atvieglotu skolotāju un skolēnu darbu, resursi grupēti arī pa klašu grupām, mācību priekšmetiem un to apguves standartā paredzētajām tēmām.

Patlaban eMuzejā pieejami 12 interaktīvie resursi, 45 galerijas, 30 virtuālās izstādes, 16 audiostāsti, sešas intervijas un sarunas, 16 videostāsti, 17 izdevumi, 100 LNVM Ziņneša numuri un 39 resursi ģimenēm (ceļveži bērniem, krāsojamās un uzdevumu lapas).

Vietne eMuzejs veidota ar mērķi paplašināt kultūras mantojuma pieejamību, ar to saprotot ne tikai muzeja priekšmetu digitalizāciju, bet arī interpretāciju, skaidrojumu, ko piedāvā muzeja speciālisti. Datubāzes lomu muzejam arī turpmāk pildīs Nacionālais muzeju krājuma kopkatalogs (Nmkk.lv), kur LNVM jau ievadījis informāciju par gandrīz 80 000 krājuma priekšmetu. Tomēr tas, kas noderīgs speciālistiem un pētniekiem, ne vienmēr tikpat labi noder izziņai un izklaidei plašākai lietotāju auditorijai bez specifiskām priekšzināšanām. Tādēļ eMuzejs veidots kā uzticams starpnieks starp muzeja krājumu, tā glabātājiem un pētniekiem, un muzeja apmeklētāju vai tā sociālo tīklu sekotāju plašo loku.

eMuzejā pastāvīgu vietu radusi arī 2017. gadā izveidotā sabiedrības iesaistes platforma Gadsimta albums. Tā tapa 68 muzeju kopizstādes Latvijas gadsimts ietvaros, aicinot ikvienu pievienot savu ģimenes fotogrāfiju un stāstu par to. Platforma ar vairāk nekā 1100 pievienotajiem attēliem arī pēc izstādes noslēguma tiks saglabāta eMuzejā, kur tai varēs pievienot jaunas vēsturiskas liecības.

eMuzeja saturs tiks pastāvīgi papildināts pēc aktuālo izstāžu noslēguma, jaunām publikācijām muzeja sociālo tīklu kontos, jaunu pētījumu sagatavošanas, pasākumu norises. Kā zināms, daļa muzeja piedāvājuma tiek radīta konkrētai izstādei vai ekspozīcijai, ieguldot tajā gan finanšu, gan pētnieciskos resursus. Taču atsevišķi digitālie elementi no izstādēm var kalpot arī izziņai un izklaidei pēc izstādes. Tieši šādā veidā eMuzejā savu vietu radis interaktīvo ekrānu saturs no izstādēm Versija – latvieši?, Tuvplāni. Kā darbojas LNVM?, Latvijas gadsimts un citām.

Vietne aizvien tiks papildināta un pilnveidota. Tās saturs angļu valodā (katra resursa apraksts) pilnībā būs pieejams no 2021. gada aprīļa.

 

Saglabāt auditoriju

"Latvijas Nacionālais vēstures muzejs jau vismaz desmit gadu garumā strādā ar dažādiem digitālajiem formātiem, sākot ar pirmajām YouTube ekskursijām pirms kādiem septiņiem astoņiem gadiem. Materiāls krājās, krājās un krājās, un pandēmijas laiks bija kā grūdiens, līdz nonācām līdz sapratnei, ka cits muzeja piedāvājums vairs nav iespējams – ir nepieciešams piedāvāt vismaz daļu no satura, ko esam ielikuši savās pamatekspozīcijās," situāciju iezīmē LNVM direktora vietnieks zinātniskajā darbā Toms Ķikuts. Sadarbojoties ar sadarbības partneri dažādu digitālu platformu veidošanā Imantu Skultānu, kopīgi radusies ideja izvietot muzejā skārienjutīgos ekrānus. Saturs mērķtiecīgi veidots tā, lai pēc tam būtu ieliekams internetā. "Gribējām radīt platformu, lai tā nebūtu specifiska datubāze pētniekiem ar ļoti lielu informācijas apjomu, bet kurā var orientēties gan profesionālis, gan jebkurš interesents. Tas būs lietotājam draudzīgs veids, kā atrast muzeja speciālistu vērtējumā interesantāko kopā ar precīzu kontekstu un anotācijām," eMuzeja būtībā Toms Ķikuts saskata trīs funkcijas – izglītojošo, izziņas un izklaidējošo.

eMuzeja idejas pamatā bijusi arī vēlme saglabāt līdzšinēji plašo auditoriju – "no skolēnu grupām līdz detaļas novērtējošam interesentam".

 

Panākumu atslēga

"Prieks redzēt, ka kolekcija ir veidota jēgpilni. Ir izdevies izvairīties no datubāzes pieejas," atzinīgi eMuzeju vērtē valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš. Viņaprāt, ieguvums ir tas, ka, ieklikšķinot konkrēto atslēgvārdu, neizbirst simtiem tūkstošiem rezultātu, jo, "kā zinām, lietotājiem diezgan švaki iet ar meklēšanu", bet tiek veidoti stāsti.

"Komunikatīvajā un, nebaidīsimies šā vārda, arī izklaides funkcijā tas ir ļoti svarīgi. Šie mazie konkrētie stāsti diezgan vieglā, interaktīvā, vizuāli pievilcīgā veidā izglītojoši izstāsta kādu konkrētu tēmu. Stāstīt stāstus, manuprāt, ir jebkura mantojuma institūcijas komunikācijas darba panākumu atslēga," saka Uldis Zariņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja