Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izstrādāta latviešu vēsturisko zemju digitālās platformas struktūra un koncepcija

Izstrādāta latviešu vēsturisko zemju digitālās platformas struktūra un koncepcija, taču tā tiks īstenota, ja šim mērķim būs pieejami finanšu līdzekļi, izriet no Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā informatīvā ziņojuma, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Iecerēts, ka digitālā platforma nākotnē varētu kalpot kā vietne, kur vienviet apkopota pamatinformācija par latviešu vēsturiskajām zemēm un nemateriālo kultūras mantojumu, informācija par norisēm latviešu vēsturiskajās zemēs, kultūrvietu saraksts, informācija par vietām, kur pieejami ar latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu elementiem saistīti pakalpojumi un preces, kā arī interaktīva karte, kur tas atspoguļojams.

KM norādīja, ka pērn 13.oktobrī publiskajai apspriešanai nodeva Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna 2022.-2027.gadam projektu, kas pēcāk tika nodots saskaņošanai ministrijām un citām institūcijām. Plāna projekts ir precizēts 2023.-2027.gadam un atbilstoši institūciju atzinumos sniegtajiem iebildumiem un priekšlikumiem, un sagatavots atkārtotai saskaņošanai.

2023. gada budžeta veidošanas gaitā KM iesniedza priekšlikumus prioritārajiem pasākumiem plāna projektā iekļauto pasākumu īstenošanai, taču likumā par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam paredzētajā budžetā tie netika iekļauti. Atsevišķi plāna projektā ietverto pasākumu īstenošana ir uzsākta no esošajiem valsts budžeta līdzekļiem.

2023.gadā no valsts budžeta Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna projekta īstenošanai piešķirti 106 000 eiro Satiksmes ministrijas (SM) iesniegtajam prioritārajam pasākumam "Ceļu zīmju nodrošināšana lībiešu un latgaliešu valodā" kultūrtelpu robežu norāžu izvietošanai pie galvenajām satiksmes maģistrālēm uz valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem, kā arī norādēm latgaliešu rakstu valodā un lībiešu valodā.

Šogad plānots uzstādīt 16 norādes par latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu robežām pie galvenajām satiksmes maģistrālēm uz valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem, 171 ceļa zīmes ar lībiešu valodas atainojumu oficiālajās norādēs un 80 ceļa zīmes ar latgaliešu rakstu valodas atainojumu oficiālajās norādēs. KM atzīmēja, ka faktiski uzstādīto zīmju skaitu varēs apkopot 2023. gada noslēgumā.

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammai "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" palielināta dotācija 400 000 eiro apmērā, aizstājot iepriekšējos gados īstenoto mērķprogrammu "Atbalsts kultūras programmām reģionos". Programmas mērķis ir veicināt ar latviešu vēsturiskajām zemēm un kultūrtelpām saistītos tradicionālās kultūras procesus, jaunradi, tostarp latgaliešu rakstu valodā, kā arī lībiešu valodā, to savdabību atainojošo un popularizējošo publisko pasākumu norisi.

Mērķprogramma tiek īstenota, administrējot un organizējot Kultūras programmu projektu konkursus latviešu vēsturiskajās zemēs - Kurzemē, Latgalē, Vidzemē, izņemot Rīgas valstspilsētu, Zemgalē un Sēlijā. 2023.gada konkursā pēc VKKF padomes lēmuma par fonda līdzekļu sadali kopumā piešķirti 700 300 eiro ar latviešu vēsturisko zemju savdabības izzināšanu, saglabāšanu un popularizēšanu pasākumu norisei, kā arī kvalitatīvas kultūras pieejamības nodrošināšanai.

Informatīvajā ziņojumā KM norāda, ka sabiedrības izpratnes veicināšanai viens no svarīgiem vēsturisko zemju popularizēšanas elementiem tuvākajā nākotnē būtu informatīvo stendu veidošana līdzās robežzīmēm uz galvenajiem ceļiem vai citās piemērotās vietās ceļmalās, kur ir stāvlaukumi.

KM ieskatā, tikpat nozīmīga izpratnes veicināšanai ir jaunas interaktīvas sistēmas, portāla veidošana, integrācija ar jau eksistējošiem resursiem, kurā tiktu uzturēta tematiskā informācija par vēsturiskajām zemēm, kā arī pārējo Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna uzdevumu īstenošana, kas skar latgaliešu un lībiešu valodas apguves jautājumus, jaunas tūrisma stratēģijas izstrādi un citus plānā noteiktos uzdevumus.

KM arīdzan skaidro, ka detalizētāku analīzi par līdz šim īstenoto pasākumu efektivitāti un turpmāk veicamajiem pasākumiem varēs veikt pēc to izvērtējuma. Tas attiecināms tostarp uz VKKF mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" atbalstīto pasākumu izvērtējumu.

SM 2024.gada budžeta un 2024.-2026.gada vidējā termiņa budžeta ietvara veidošanas gaitā sagatavoja un iesniedza prioritārā pasākuma pieprasījumu "Latgaliešu rakstu valodas atainošanas oficiālajās norādēs ieviešana praksē", pieprasot finansējumu kultūrtelpu robežu norāžu izvietošanai pie galvenajām satiksmes maģistrālēm uz valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem. Budžeta veidošanas procesā prioritārā pasākuma īstenošanai 2024.gadā un turpmākajos gados ik gadu valsts budžetā SM ir paredzēti līdzekļi 14 400 eiro apmērā.

Ņemot vēra, ka, sagatavojot budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam, finansējums pasākumam "Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu likuma ieviešanai" tika atbalstīts daļēji, KM gatavos prioritārā pasākuma pieprasījumu, lai nepieciešamais papildu finansējums būtu iekļaujams 2025.gada prioritāro pasākumu sarakstā, kas izskatāms Ministru kabinetā valsts budžeta kārtējam gadam un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem priekšlikumiem prioritārajiem pasākumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja