Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balvu par kvalitatīvāko rekonstrukciju piešķir namam Kāpu ielā 37

Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balva par iepriekšējā gadā viskvalitatīvāk atjaunoto, restaurēto un pārbūvēto kultūrvēsturisko ēku ir piešķirta dzīvojamam namam Kāpu ielā 37, informēja pašvaldībā.

Žūrijas komisija, kuras sastāvā bija arhitekti un kultūras mantojuma speciālisti, izvērtējot vēsturiskās ēkas atbilstību oriģinālam, kultūrvēsturiskās substances klātbūtni un kokgriezuma dekoratīvo elementu lietojumu, izvēlējās trīs laureātus. Visas atjaunotās ēkas - konkursa finālistes ir vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļi.

Pirmo vietu žūrijas kopvērtējumā ieguva dzīvojamās mājas Kāpu ielā 37 rekonstrukcija. Tās projektu izstrādājis arhitektūras birojs GB studio arhitekta Gata Gavara vadībā. 20.gadsimta pirmajā ceturksnī celtajai koka vasarnīcai ir izteiksmīgs, Jūrmalas apbūvei salīdzinoši neraksturīgs būvapjoms. Atjaunošanas un pārbūves procesā precīzi saglabāta apjoma un fasāžu uzbūve un kompozīcija, ko izdevies veiksmīgi savienot ar laikmetīgās arhitektūras formām, harmoniski iekļaujoties pilsētbūvniecības kontekstā, novērtējusi žūrija.

Otro vietu ieguva dzīvojamās mājas Konkordijas ielā 19 rekonstrukcija, kas izcēlusies ar "īpaši rūpīgu attieksmi pret vēsturisko mantojumu un detaļu smalkumu". Rekonstrukcijas autore ir arhitekte Dzintra Putniņa.

Savukārt par trešo labāko tika atzīts 20.gadsimta 30.gados modernajā funkcionālisma stilā būvētās savrupmājas Bulduru prospektā 124 atjaunošanas projekts. Žūrija atzīmēja, ka arhitektam Andrim Bērziņam izdevies veiksmīgi likvidēt nekvalitatīvās vēlāko gadu pārbūves un ēkas apjomu atjaunot, precīzi saglabājot funkcionālisma stila arhitektūrai raksturīgo kompozīciju un proporcionalitāti.

Savukārt balvu nominācijā Publikas simpātija, kuru noteica interneta balsojumā, ieguva dzīvojamā māja Kaudzīšu ielā 19.

Konkurss Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balva 2022 dibināts, lai veicinātu Jūrmalas unikālās un augstvērtīgās arhitektūras saglabāšanu un izteiktu atzinību ēku īpašniekiem par ieguldījumu pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. No 2021.gadā ekspluatācijā nodotajām 32 uz vēsturisko apbūvi attiecināmajām ēkām tika izvirzīti 15 kultūrvēsturiski nozīmīgi objekti, no kuriem piecus žūrija izvirzīja finālam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja