Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Kultūras akadēmija aicina uz amatniecībai veltītiem vebināriem

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) ar 14 partneriem no kopumā 11 Eiropas valstīm uzsākusi Eiropas Savienības programmas Apvārsnis Eiropa finansēta starptautiska pētniecības projekta Tracks4Crafts īstenošanu par amatniecības zināšanām kā Eiropas kultūras mantojuma daļu un aicina uz amatniecībai veltītu vebināru sēriju, kas tiek uzsākta šī gada 29. septembrī, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.

"Šis ir jau trešais Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas atbalstītais projekts, kura īstenošanā piedalās Latvijas Kultūras akadēmija un tās pētnieki. Tā ir izcila iespēja Latvijas kultūras un mākslas fenomenus pētīt salīdzinošā kontekstā, kā arī tiešā saziņā ar Eiropas valstu vadošajiem pētniekiem stiprināt mūsu pētniecības kapacitāti," Latvijas Kultūras akadēmijas rezultatīvo dalību Apvārsnis Eiropa programmā komentē rektore Rūta Muktupāvela.

Starptautiskais pētniecības projekts Amatniecības zināšanu pārveidošana par ilgtspējīgu, iekļaujošu un ekonomiski dzīvotspējīgu kultūras mantojumu Eiropā (Transforming crafts knowledge for a sustainable, inclusive and economically viable heritage in Europe”, “Tracks4Crafts”, https://tracks4crafts.eu/, projekta Nr. 101094507) uzsākts šī gada pavasarī Antverpenes universitātes (Beļģija) vadībā un noslēgsies 2027. gada sākumā.

Projekta partneru lokā ir augstskolas, muzeji, amatnieku darbnīcas un tehnoloģiju laboratorijas. Pētniecības projektu konkursam tematiskajā virzienā Tradicionālā amatniecība nākotnei: jauna pieeja (Traditional crafts for the future: a new approach, HORIZON-CL2-2022-HERITAGE-01-04) tika pieteikti kopumā 67 projekti, un Tracks4Crafts ir viens no četriem projektiem, kas tika atbalstīti un ir uzsākti.

Projekta mērķis ir stiprināt amatniecības sociālo un ekonomisko vērtību Eiropā un tās kā uz nākotni vērsta kultūras mantojuma attīstību, mainot tradicionālo amatniecības zināšanu tālāknodošanas līdzšinējās prakses. LKA loma projektā ir, balstoties uz 2017. gadā izveidotās UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma politikas un tiesību katedras (https://lka.edu.lv/lv/petnieciba/unesco-katedra/) pētnieciskās darbības pieredzi, sniegt ieguldījumu politikas un tiesību jautājumu analīzē, pievēršoties dažādu Eiropas valstu nacionālajam, kā arī Eiropas Savienības (ES) kopīgajam regulējumam un politikai amatniecības, nemateriālā kultūras mantojuma un intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā. Projekta noslēgumā tiks sniegtas rekomendācijas ES politikas veidošanai ar amatniecību saistītās jomās un pētniecības prioritāšu noteikšanai.

Projekta ietvaros plānots izstrādāt instrumentus, kas veicinātu amatniecības zināšanu tālāknodošanas pievienoto vērtību (uzņēmējdarbības modeļu attīstība, zināšanu sertifikācija, intelektuālā īpašuma aizsardzība u.c.); eksperimentu ceļā pārbaudīt un pilnveidot digitālās tehnoloģijas un rīkus, ko var izmantot amatniecības zināšanu izplatīšanai; organizēt apmācības amatniekiem darbam augsto tehnoloģiju vidē, tostarp digitālās ražošanas laboratorijās un darbnīcās ar pieeju jaunām tehnoloģijām, 3D printeriem, lāzera griezējiem u.c.; kā arī veidot sadarbības tīklus, lai veicinātu amatniecības zināšanu tālāknodošanas sociālo un ekonomisko vērtību.

Šī gada septembrī projekta Tracks4Crafts ietvaros tiek uzsākta astoņu starptautisku vebināru sērija (katra vebināra ilgums – pusotra stunda, darba valoda – angļu). Tajos ar savu pieredzi dalīsies projekta konsorcija partneri, kā arī pieaicināti dažādu jomu speciālisti, un piedalīties ir aicināts ikviens interesents. Vebināri noritēs laikā līdz nākamā gada janvārim, un katrs no tiem būs veltīts atsevišķai ar amatniecību Eiropā saistītai tēmai, 29. septembrī aizsākot diskusiju ar tēmu par amatniecības zināšanu tālāknodošanu.

Plašāka informācija par vebināru programmu, norises laiku un Zoom platformas saites pieejamas LKA mājaslapā: https://lka.edu.lv/lv/petnieciba/petijumu-projekti/starptautiskie-petijumu-projekti/tracks4crafts/, kā arī sekojot jaunumiem LKA Kultūras un mākslu institūta Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja