Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Kultūras akadēmija uzsāk starptautisku projektu kultūras un mākslas pieejamības jomā

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) sadarbībā ar partneriem no Polijas, Rumānijas, Lietuvas un Kipras uzsākusi ERASMUS+ stratēģiskās partnerības projektu Audio Description against Exclusion, kura centrā ir kultūras un mākslas pieejamība cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem.

Projekta mērķis ir attīstīt kultūras un mākslu jomas pārstāvju kvalifikāciju un prasmes kultūras piedāvājuma pielāgošanā un audio deskripciju un subtitru izstrādē kultūras pasākumu apmeklētājiem ar dzirdes un redzes traucējumiem.

Projekta ietvaros no 19. līdz 23. oktobrim Kauņas dažādu tautu kultūras centrā (Lietuvā) jau norisinājās pirmā no četrām meistarklasēm, kuras laikā 25 dalībnieki no piecām partnervalstīm apguva audio deskripciju veidošanu 2D un 3D vizuālās mākslas darbiem, kā arī mākslas izstāžu pielāgošanu cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem. Latviju šajā meistarklasē pārstāvēja LKA docente un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, LKA Radošās darbības centra mākslinieciskās jaunrades projektu vadītājas asistente Laura Ozoliņa, kā arī LKA sadarbības institūciju pārstāvji – mākslas pētniece un Ruckas mākslas rezidenču centra izstāžu kuratore Agnese Zviedre un LNMM un Mākslas muzeja Rīgas birža izglītības programmu kuratores Anna Pūtele un Lilita Pudule. 

2022. gadā projekta ietvaros plānotas vēl trīs meistarklases audio deskripciju un subtitru veidošanā skatuves mākslas un audiovizuālās mākslas jomās Bukarestē (Rumānija), Rīgā (Latvija) un Limasolā (Kipra). Savukārt projekta noslēgumā 2022. gada beigās plānots informatīvs seminārs visiem interesentiem par kultūras un mākslas pieejamību Latvijā. 

Projekta idejas autoru, Vroclavas kultūras centra 2017. gadā veiktajā pētījumā secināts ka, neskatoties uz skaidrām vadlīnijām kultūras pieejamības nodrošināšanai cilvēkiem ar invaliditāti, nepieciešams nodrošināt arī atbilstošu kvalifikāciju un prasmju apguvi tiem kultūras jomas pārstāvjiem, kas spētu nodrošināt pašreizējā piedāvājuma pielāgošanu cilvēku ar redzes un dzirdes traucējumiem vajadzībām. Projekta partneri ir pārliecināti, ka jebkuram ES valsts iedzīvotājam ir tiesības uz vienlīdzīgu un nediskriminējošu attieksmi, kā arī iespēju aktīvai līdzdalībai kultūras pasākumos, visu Eiropas kultūras iestāžu darbībā nodrošinot kultūras produktu audio aprakstu un subtitru pieejamību.

Vairāk par projektu: lka.edu.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja