Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs saņēmis dāsnu dāvinājumu no Gustava Zemgala dzimtas

Latvijas Valsts prezidenta Gustava Zemgala 150. jubilejas gada izskaņā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) saņēmis vērtīgu dāvinājumu no viņa pēctečiem, informēja muzeja pārstāve Astrīda Burbicka.

Vēsturisko priekšmetu vidū ir vairāk nekā 100 fotogrāfiju, kas atspoguļo Gustava Zemgala daudzveidīgo darba un arī ģimenes dzīvi, Zemgala prezidentūru raksturojoši dokumenti, arī sudraba etvija ar īpašnieka monogrammu u. c. Lielāko daļu dāvināto priekšmetu 1944. gadā, dodoties bēgļu gaitās, līdzi bija paņēmusi Gustava Zemgala meitas Annas Ūdres ģimene, bet atsevišķus priekšmetus kādreizējā Valsts prezidenta mazmazdēls Mārtiņš Andersons iegādājies antikvārajā tirgū un tagad tos dāvina Latvijas sabiedrībai.

Fotogrāfijās plaši atspoguļota Gustava Zemgala darbība, veicot Valsts prezidenta amata pienākumus Latvijā un arī valsts vizītes laikā Zviedrijā 1929. gada maijā, kad Latvijas Valsts prezidentu uzņēma Zviedrijas karalis Gustavs V. No šī notikuma dzimtas īpašumā saglabājies arī pasākumu programmas oriģināls zviedru valodā.

Tāpat saglabājusies arī Peru prezidentam Augusto Leguiam (Augusto Bernardino Leguía) adresēta vēstule spāņu valodā, kurā Gustavs Zemgals oficiāli informē par savu ievēlēšanas faktu.

Zemgala prezidentūras laikā notika arī Latvijas valsts 10 gadu jubilejas svinības, dāvināto priekšmetu vidū ir Zemgalam veltītās Margaretes Betkes (Margarete Bethke) un Gerta Engelharta (Gert Engelhardt) dziesmas Mūsu tautas lūgšana 18. novembrī izdevums.

Viens no vērtīgākajiem un greznākajiem priekšmetiem ir prezidentam piederējusī sudraba cigarešu etvija jeb portsigārs, kura vāku rotā Gustava Zemgala iniciāļu monogramma, kā arī Rīgas pilsētas un Latvijas Republikas ģerboņi, kas simbolizē augstākos amatus, kurus savulaik ieņēmis Zemgals: Rīgas pilsētas galva (1917. un 1919.–1920. gadā) un Latvijas Valsts prezidents (1927.–30. gadā).

Ar dzimtas pēctečiem uzsāktas sarunas arī par citu Gustava Zemgala un viņa ģimenes relikviju dāvināšanu muzejam.

Dāvinājuma svinīgā prezentācija notika 2021. gada 7. decembrī. Ikviens interesents varēja sekot tai līdzi tiešraidē Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Facebook lapā (facebook.com/LNVMuzejs), kur pieejams arī norises videoieraksts.

Daļa dāvināto priekšmetu būs apskatāma LNVM pastāvīgajā izstādē Latvijas valsts dibinātāji (Rīgā, Brīvības bulvārī 32).

Atzīmējot Zemgala 150. gadadienu, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs 2021. gadā piedāvāja apmeklētājiem gan ārtelpas stendu izstādi, gan sociālo tīklu publikāciju sēriju. Savukārt līdz 2022. gada 31. janvārim skolēni aicināti piedalīties eseju konkursā Gustavs Zemgals un laikabiedri: vēsturiskais devums un vērtības nākotnei.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja