Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

papildināta - E-bibliotēkas lietā pušu viedokļi krasi atšķiras

Autoratlīdzība nav saņemta, kā arī izdevumi no interneta vietnes netika laikus izņemti, pretēji e-bibliotēkas izveidotāja Edmunda Vanaga teiktajam, apgalvo Latvijas grāmatizdevēju asociācijas (LGA) izpildirektore Dace Pugača un Lietišķās informācijas dienesta (LID) izpildirekotre Aiva Vīksna.

Jau ziņots, ka ceturtdien dienas vidū tika pārtraukta interneta bibliotēkas e-biblioteka.lv darbība. Kā vēsta informācija bibliotēkas mājas lapā, Ekonomikas policija arestējusi e-bibliotēkas serverus aizdomās par autortiesību pārkāpumiem.

E.Vanags apgalvoja, ka Latvijas grāmatizdevēju asociācijas izdotās grāmatas padarīja nepieejamas šā gada janvāra sākumā, tomēr D.Pugača apgalvo ko citu. “Termiņi tika nokavēti. E-bibliotēka taisnojās, ka nav paspējuši. Kas attiecas uz apjomu, visas grāmatas nemaz netika izņemtas,” stāsta izdevēja.

A.Vīksna sarunā ar Diena.lv stāsta: “Es kā autore personīgi nosūtīju vēstuli, kurā lūdzu izņemt manu darbu no e-bibliotēkas, jo izdevums, kurš atrodas komecrapritē, pēc likuma nedrīkst tikt reproducēts citādākos veidos. Man līdz šai dienai neviens pat nebija piezvanījis,” stāsta A.Vīksna. E.Vanags apgalvo, ka tie ir klaji meli un minētā vēstule nav saņemta.

Bibliotēkas uzturētāji uzskata, ka izdevēji rupji pārkāpj ANO konvenciju, kura cilvēkiem ar īpašām vajadzībām paredz pieeju visai informācijai bez ierobežojuma. Komentējot E.Vanaga teikto, A.Vīksna atbild: “Ja kāds nozog manu mašīnu, sasēdina tajā cilvēkus ar īpašām vajadzībām un aizbrauc. Vai tad tas nebūtu noziegums un man nebūtu tiesību atgūt savu īpašumu?” Savu viedokli pauž arī D.Pugača: “Gan neredzīgiem, gan nedzirdīgiem cilvēkiem jau ir īpašas bibliotēkas. Nav tā, ka viņiem iepriekš nebūtu pieejami izdevumi un e-bibliotēka būtu pirmā, kas to nodrošina.”

LGA izpildirektore saka, ka neesot pret e-bibliotēku, tomēr iepriekš ir nepieciešams vienoties ar tiesību turētājiem, nevis vispirms ievietot izdevumus un tikai pēc tam atsūtīt līgumu, kura noteikumiem “neviens saprātīgs cilvēks nepiekritīs”.

Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons jau pauduši neizpratni par ziņu, ka Ekonomikas policija arestējusi E-bibliotēkas serverus un faktiski aizvērusi ciet Latvijā pieejamāko bibliotēku.

Šogad februārī Apeirons e-bibliotēkai pasniedza īpašo balvu „Zelta kruķis” par virtuālo pieejamību.

(papildināta ar pēdējām 2 rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja