Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sācis skanēt latgaliešu rakstniecībai veltīts podkāsts Puslopys

Gada nogalē sācis skanēt latgaliešu rakstniecībai veltīts podkāsts Puslopys (Lappuses). Tas piedāvā sarunas ar spilgtām personībām, kas raksta latgaliski, un aicina ieklausīties literatūras darbos vai to fragmentos, ko lasa paši autori.

Katrā podkāsta sērijā notiek muzikāls pirmatskaņojums, kura tapšanā izmantots uzaicinātā autora darbs. Pirmie uz sarunu podkāstā Puslopys aicināti  - Ilze Sperga, Raibīs un Annele Slišāne. Podkāsts Puslopys atrodams tīmekļa vietnē Spotify .

Puslopys vada mūziķis, vēsturnieks un raidījumu vadītājs Arnis Slobožaņins un aktīva latgaliešu valodas popularizētāja Edīte Husare. Plānots, ka podkāstā latgaliski skanēs dažādu žanru literatūras darbi un sarunas ar autoriem atklās personību ikdienu, vērtības, uzskatus un darbu rakstīšanas nianses. Lai parādītu latgaliešu valodas skanējumu, katrā „Puslopys” sērijā podkāsta vadītājs un mūziķis Arnis Slobožaņins vienu autordarbu pārveido muzikālā pirmatskaņojumā.

"Arī mūsdienās latgaliski top dzeja un proza, tiek rakstīti pat kriminālromāni un latgaliešu autoru darbi iegūst skanējumu dziesmās, tomēr mēs par tiem maz zinām. Skolu literatūras sarakstos ir ļoti maz darbu latgaliski, arī mūsdienu latgaliešu literatūra tiek apskatīta reti. Latvijas Radio podkāsts Puslopys paplašinās redzesloku un ļaus iepazīt latgaliski rakstīto darbu daudzpusību, dziļumu un valodas bagātību, kā arī atklās pašu autoru personības. Ceru, ka podkāsts bagātinās katru klausītāju un sniegs daudz interesantu, pārsteidzošu atklājumu!" par jaunā podkāsta Puslopys ideju stāsta Latvijas Radio Latgales studijas vadītāja Renāte Lazdiņa. 

"Esmu  cilvēks, kurš padziļināti interesējas par latgaliešu kultūru, taču jau pirmajās podkāsta sērijās biju patīkami pārsteigta par izvēlēto autoru darbiem, - tie patiešām spēj uzrunāt un iedvesmot. Piemēram, saruna ar tekstilmākslinieci Anneli Slišāni man bija tāds atklājums, ka pēc sērijas vadīšanas aicināju visus savus draugus izlasīt viņas darbu #100dečiLatvijai - īpaši, ja tas stāvējis nelasīts grāmatu plauktā," atzīst podkāsta Puslopys vadītāja Edīte Husare.

"Podkāstam ir ļoti interesanta koncepcija kvalitatīvai literatūras baudīšanai. Katrai sērijai rūpīgi gatavojamies, lasot izvēlēto autordarbu, sarunās ar personībām atklājam maz zināmas šķautnes. Jau esmu iepazinis daudz jaunu latgaliešu autoru, kuru dzeja lieliski piestāv mūzikai," teica podkāsta Puslopys vadītājs Arnis Slobožaņins.

Puslopys pirmajās sērijās var ieklausīties sarunā ar filoloģijas doktori, zinātnieci un dzejnieci Ilzi Spergu, kas par literārajiem darbiem vairākkārt saņēmusi Latgaliešu kultūras gada balvu Boņuks. Podkāstā ar domām dalījies arī Raibīs jeb Oskars Orlovs, kas ir multimākslinieks, dzejnieks un rakstnieks, latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks laureāts un Latvijas Literatūras gada balvas nominants. Savu rakstniecības ceļu atklāj arī Annele Slišāne, kas plašāk pazīstama kā tekstilmākslas un literatūras projekta #100dečiLatvijai autore.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja