Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ ar dažādiem pasākumiem tiks atzīmēta Arhitektūras nedēļa

Arhitektūras nedēļas notikumu mērķis ir izcelt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusiju par nozares aktualitātēm. Arhitektūras nedēļu noslēgs Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas norisināsies piektdien, 30. oktobrī, kad tiks paziņoti augstākā apbalvojuma Latvijas arhitektūrā laureāti, informēja Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji.

Šī gada Latvijas Arhitektūras gada balvas tēma ir Neparedzamās sekas. "Tā liek domāt par sekām, kuras nav iespējams iedomāties vai prognozēt, zīmējot un domājot projektus. Par projektos neitrāli ierakstītiem būvgružu kubikmetriem, kuri rodas, vai laimīgām nejaušībām, kuras notiek - iepriekš neplānotas un nesaskatītas. Tajā pašā laikā nepieciešams domāt arī par pandēmiju, kura padarījusi iepriekš funkcionālas lietas neizmantojamas, savukārt citas - par jauno standartu. Ir nepieciešams domāt no iespējami vairāk aspektiem, lai izvairītos no negatīvām sekām, tomēr vienmēr jārēķinās, ka neparedzamais notiks," pauž Latvijas arhitektūras savienības pārstāvji.

Pirmdien, 26. oktobrī, tika atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 nominantu darbu izstāde, kas ir sadalīta vairākos punktos, kur katrs ir veltīts vienam nominētajam objektam. Darbi ir izvietoti reklāmas stendos, kurus apstaigājot, var iepazīt ne tikai nominantu veikumu, bet arī Rīgas pilsētvidi. Izstādē ir apskatāmi deviņi atlases žūrijas izvirzītie nominanti – Mellužu koncertdārza pārveide, Hanzas perons. Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem, K_99, Dzirciema Aptieka, Hagberg birojs, Go(a)t waste?, Mazdzīvokļu ēku komplekss Koka Rīgā, Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā, kā arī Viesturdārza kvartāls. Ar izstādes punktiem var iepazīties LAS mājaslapā.

Trešdien, 28. oktobrī, norisināsies atvērta diskusija par arhitektūru Neparedzamās sekas, kuras tiešraide būs pieejama Latvijas Arhitektu savienības Facebook lapā. Pandēmijas dēļ dažādas vietas un to funkcijas ir kļuvušas neizmantojamas, vai arī tieši pretēji - ieguvušas citu nozīmi un kļuvušas pieprasītas. Tās ir sekas, kuras redzamas pašreizējā situācijā. Tomēr neatkarīgi no situācijas arhitektam vienmēr ir jāskatās nākotnē un jācenšas ieplānot neparedzamo. Diskusijā piedalīsies atlases žūrijas pārstāvji - arhitekti Artūrs Lapiņš, Brigita Bula un Ināra Caunīte, kā arī arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs.

Piektdien, 30. oktobrī, plkst. 15 Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 ceremonijas dienu ievadīs žūrijas pārstāvju atvērtās lekcijas, kas norisināsies Latvijas Arhitektu savienības telpās un būs virtuāli pieejamas ikvienam interesentam. Lekcijās fināla žūrijas pārstāvji, arhitekti Andro Mands (Andro Mänd), Oktavio Mestre (Octavio Mestre), kā arī Guste Kančaite (Gustė Kančaitė) un Tomas Petreikis (Tomas Petreikis), stāstīs par dažādām aktuālām tēmām, piemēram, par sekām, kuras radušās skolu arhitektūrā pandēmijas iespaidā. Nelielam daudzumam cilvēku būs iespēja lekcijas skatīties klātienē. Tiešraide būs pieejama šeit.

Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju noslēgs Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas notiks 30. oktobrī plkst. 19 H2O 6 kvartāla Aisteres zālē. Šogad svinīgo ceremoniju varēs vērot tiešsaistē šeit

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja