Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Neo atbrīvots; Loskutovs: Neo darbojās viens

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdes lietā aizturētais Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns, kurš sabiedrībā plašāk pazīstamas ar segvārdu Neo, darbojies viens, un viņam nav bijis līdzzinātāju, turklāt arī "Ceturtās atmodas tautas armija" bijis Poikāna paša izdomāts veidojums.

To šodien žurnālistiem pastāstīja Poikāna advokāts, bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs, ziņo LETA.


Brīvību neatņem

Ņemot vērā, ka Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo ir atzinis savu vainu viņam inkriminētajā noziegumā, kā arī izvērtējot viņa pozitīvo raksturojumu, pieņemts lēmums viņam piemērot ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Tas I.Poikānam uzliek pienākumu bez procesa virzītāja atļaujas ilgāk par 24 stundām neatstāt konkrētu dzīves vai pagaidu uzturēšanās vietu, kā arī ierasties bez kavēšanās pēc procesa virzītāja uzaicinājuma vai izpildīt citus kriminālprocesuālos pienākumus, informē Valsts policija.


Neesot uzlauzis sistēmu

Masu medijos plaši atspoguļots 11.februārī sāktais kriminālprocess par fizisko personu datu neatļautu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas. Otrdien, 11.maijā, ar procesa virzītāja un prokurora sankciju tika veiktas vairākas kratīšanas, kuru rezultātā no žurnālistes Ilzes Naglas dzīvokļa izņemts dators un vairāki informācijas nesēji, savukārt Latvijas universitātes Matemātikas un informātikas institūtā aizturēts I.Poikāns, izņemts viņa dators, serveris, atsevišķi dati nokopēti un izņemti informācijas nesēji.

Veicot izmeklēšanu, tika iegūtas un apstiprinātas ziņas, ka I.Poikāns ir sabiedrībā ar segvārdu Neo atpazīstama persona, kura laikā no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada februārim veica nesankcionētu VID datu bāzē saglabāto dokumentu datņu ar nodokļu maksātāju datiem lejupielādi un automatizētu apstrādi ar speciālās programmas palīdzību.

Neo advokāts, bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Aleksejs Loskutovs (SCP) norāda, ka šī programma bijusi nepieciešama, lai atvieglotu manuālu datu lejupielādi, taču I.Poikāns neko neesot mainījis VID sistēmas programmatūrā vai uzlauzis tās drošības sistēmu, kas nepieciešams, lai programmētāju varētu saukt pie atbildības pēc viņam inkriminētajiem nodarījumiem.

Pēc datu iegūšanas I.Poikāns tos publicēja ārvalsts interneta resursos, jo uzskatījis, ka sabiedrībai ir tiesības zināt, kāds atalgojums krīzes laikā tiek maksāts valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem.

Vainu atzīst daļēji

Sarunā ar Dienu programmētāja darba devējs, institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas vadītājs Andrejs Spektors norādīja, ka līdz ar ekonomisko lejupslīdi arī I.Poikānam būtiski samazināts atalgojums, kas bijis neadekvāti zems tik labam speciālistam.

Lai arī Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vadītāja Ieva Rekšņa paziņoja, ka I.Poikāns savu vainu inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā ir atzinis pilnībā, A.Loskutovs norādīja, ka viņa aizstāvamais ir tikai atzinis savu faktisko darbību jeb datu iegūšanu. To, ka viņš būtu rīkojies prettiesiski, programmētājs nav atzinis, un jautājums ir diskutējams.

“Ja jūs ejat pa ielu un ceļmalā ieraugāt neaizslēgtu automašīnu ar atslēgu aizdedzē – vai jūs drīkstat iekāpt un aizbraukt?” šādu salīdzinājumu I.Rekšņa izmantoja, raksturojot I.Poikāna rīcību ar datu noplūdi. “Protams, jautājums par viņa tiesisko atbildību ir diskutabls, taču ārvalstu pieredze ir tāda, ka IT speciālisti informē iestādi par tās datu sistēmas trūkumiem un aicina tos novērst, nevis ielādē datus un izplata,” sacīja policijas pārstāve.


Neo vecāki arī kratīti

Kā vēstīts, policija trešdien paziņoja, ka otrdien vakarā aizturējusi iespējamo Neo darba vietā, un vairākas norādes liecināja, ka tas ir programmētājs I.Poikāns. Žurnāliste Ilze Nagla Diena.lv arī apstiprināja, ka I.Poikāna kā aizdomās turamā vārds bija minēts kratīšanas orderī, ko policija viņai uzrādīja pirms viņas dzīvokļa pārmeklēšanas.

Jau ziņots, ka kriminālprocesa izmeklēšanas laikā veiktas dažādas kratīšanas aptuveni sešās vietās, izņemts arī I.Poikāna dators.

Poikāna māte Velta Poikāne aģentūrai LETA teica, ka kratīšana veikta arī viņas mājā Ķengaragā, kur izņemts ģimenes dators. Šis dators gan nekādā veidā neesot saistīts ar dēlu.

I.Poikāna māte arī neesot zinājusi, ka viņas dēls ir tas pats Neo. Joprojām viņa tam nespēj noticēt.

Savukārt Poikāna tēvs Anatolijs Poikāns par savu dēlu jūtas lepns un ir pārliecināts, ka neko pretlikumīgu viņa atvase nav darījusi, vēsta BNS. Neo tēvs žurnālsitiem ceturtdien pie policijas ēkas Stabu ielā, kur ieradās sagaidīt savu dēlu, atzina, ka jūtas lepns par savu atvasi un uzskata, ka dēls neko pretlikumīgu nav izdarījis.

Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins trešdien izteicās, ka 4.Atmodas tautas armija ir žurnālistu radīts veidojums. "Tā ir jūsu saražotā armija - žurnālisti, es domāju," nicīgi LTV trešdien izteicās V.Voins, dodot mājienus, ka Neo nav darbojies komandā. Tomēr viņš nenoliedza, ka izmeklēšanas gaitā var atklāties citi līdzzinātāji.

(papildināta ar foto no A.Loskutova preses konferences)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Kā Ilmāru Poikānu raksturo draugi un paziņas?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas