Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Premjers aicina pārtraukt bada streiku pie Ministru kabineta

Protestētāju telšu pilsētiņa pie valdības ēkas ir apdzīvota ar deviņām teltīm, nakti uz ielas pavada 11 cilvēki, vēstī aģentūra BNS. Šajā laikā protestētāji gan administratīvi sodīti, gan pie tiem paviesojusies veselības ministre Baiba Rozentāle. Otrdien telšu pilsētiņas iemītnieki saņēmuši arī premjera Valda Dombrovska (JL) atbildes uz bada streika pieteicēja Ginta Gaiķēna uzdotajiem jautājumiem.

Tā kā Ministru prezidents atrodas darba vizītē Bonnā, atbildes vēstuli viņa vietā parakstījis satiksmes ministrs Kaspars Gerhards. Vēstule adresātam nodota ar Valsts kancelejas starpniecību. Cita starpā premjers vēstulē aicina protestētāju pārtraukt bada streiku un protesta akciju, kā arī "izmantot visas valsts un pašvaldību nodrošinātās iespējas sociālās aizsardzības un nodarbinātības jomās". G.Gaiķēns, kurš iepretim valdības mājai badojas jau astoto dienu, iesniedzis premjeram savas prasības. Vēstulē premjeram G.Gaiķēns pieprasa paskaidrot, ko valdība darīs, lai apturētu pieaugošo bezdarbu un kādi pasākumi tiks veikti jaunu darba vietu radīšanai. G.Gaiķēns arī vaicā, kādēļ valdība mākslīgi nerada jaunas darba vietas, dibinot valsts uzņēmumus. Savukārt trešais punkts vēstulē ir aicinājums valdībai izstrādāt jaunu vēlēšanu likumu, lai ieviestu mažoritāro vēlēšanu sistēmu.

Savā atbildes vēstulē premjers skaidro, ka Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) īsteno valsts politiku bezdarba samazināšanas un bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto personu atbalsta jomā, kā arī sniedz vairākus pakalpojumus saviem klientiem. Vēstulē, kas ir nepilnas piecas lapas gara, viņš uzskaita vairākus šādus pasākumus.

Atbildot uz jautājumu par jaunu darba vietu radīšanu, premjers uzskaita vairākas valdības atbalstītās programmas, piemēram, Komersantu konkurētspējas uzlabošanas atbalsta programmu, kā arī tajās iekļautos atbalsta pasākumus.

Jautājumā par valsts uzņēmumu dibināšanu vēstulē minēti gadījumi, kad valsts var nodarboties ar uzņēmējdarbību, tāpat norādīts, ka valstij ir ierobežotas iespējas nodarboties ar komercdarbību, jo tādējādi tā kropļo tirgu nozarē, kurā pastāv konkurence. "Ja valsts dibinātu kapitālsabiedrības bez jebkāda šai sabiedrībai noteikta komercdarbības mērķa, tad tā būtu valsts naudas un mantas izšķērdēšana, jo šāda sabiedrība nevarētu spēt pelnīt un būtu attiecīgi dotējama no valsts budžeta," norāda premjers.

Tāpat tiek norādīts, ka patlaban netiek izstrādāti Satversmes grozījumi, kas būtu vajadzīgi, lai mainītu vēlēšanu sistēmu. Vienlaikus vēstulē tiek vērsta uzmanība uz to, ka, lai arī publiskajā telpā notiek diskusija par vēlēšanu sistēmas maiņu, ekspertu līmenī nav pietiekami izdiskutētas tās priekšrocības, kas ir proporcionālajai un mažoritārajai vēlēšanu sistēmai, kā arī pietiekami detalizēti izvērtēti proporcionālās vēlēšanu sistēmas trūkumi praksē, un vai tie ir pietiekami, lai būtiski mainītu vēlēšanu sistēmu valstī.

Bada streika pieteicējs un akcijas aizsācējs G.Gaiķēns plāno atsākt ēst ceturtdien, tomēr protesta akciju turpinās un vēlētos, lai viņu apmeklē premjers. "Nebūtu slikti, ja premjers iznāktu," viņš sacīja aģentūrai BNS.

Pie aktīvistiem otrdien viesojās arī veselības ministre B.Rozentāle (Tautas partija), kas viņiem sniegusi vairākus ieteikumus veselības saglabāšanai un aprunājusies. Savukārt protestētāji viņu cienājuši ar ingvera tēju.

Kaut arī protesta pasākums pie Ministru kabineta nav saskaņots ar pašvaldību, pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) uzskata, ka šajā gadījumā nav jāturas pie likuma burta, bet jāvadās pēc tā gara. Tādēļ pašvaldība šobrīd pasākuma norisē neiejauksies, aģentūru LETA informējis Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators Uģis Vidauskis.

Šodien protestētājus apmeklējis Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs un aprunājās ar viņiem. Bijusi doma kaut kur netālu novietot arī pārvietojamo tualeti, tomēr pēc sarunām ar protestētājiem nolemts to nedarīt. Šodien pie protestētājiem tikšot nosūtīti pašvaldības sociālie darbinieki, kuri uzklausīs viņus un nepieciešamības gadījumā sniegs nepieciešamo palīdzību.

Tikmēr Latvijas Avīze vēstī, ka pirmdien pašvaldības policija telšu pilsētiņas iedzīvotājiem uzrakstījusi administratīvos pārkāpumu protokolus - par telšu celtniecību apstādījumu zonā. Par to sašutis ir zvērināts advokāts biedrības Darbu Latvijā! valdes loceklis Dmitrijs Skačkovs Darbu Latvijā!. Biedrība izskata iespēju sniegt juridisko palīdzību, ja turpināsies protesta apspiešana ar cilvēku administratīvo sodīšanu. Viņš uzskata, ka policijas uzrakstītie protokoli ir prettiesiski, jo teltis ir piketa atribūti, tāpēc to celšana apstādījumos ir pieļaujama.

Lai gan V.Dombrovskis nav apciemojis protestētājus, valdības vadītājs devis rīkojumu savam padomniekam Pēterim Apinim nodrošināt regulāru mediķu uzraudzību un veselības pārbaudes, kas kopš pagājušās nedēļas arī tiekot nodrošināts, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

(pievienots V.Dombrovska vēstules teksts, kā arī visa vēstule labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Ministru prezidenta atbilde

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas