Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Rīgas pasažieriem jāmin e-talonu saturs

Rīgas sabiedriskā transporta pasažieriem, kas makā tur divu veidu elektroniskās biļetes — noteiktam braucienu skaitam un noteiktam laika posmam —, ikdienā nākas saskarties ar neērtībām, jo abas kartes ir identiskas. "Lai ko arī cilvēks iegādātos, vienmēr šī biļete ir dzeltena. Tas sagādā lielas problēmas atšķirt, kāds pakalpojums atrodams katrā biļetē," Dienai raksta rīdziniece Elīna. Līdzīgas sūdzības izteikuši arī citi lasītāji. Pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) problēmu jau sen ir apzinājusi, taču nerīkojas, lai to novērstu.

Apjukums garantēts

Viedbiļetē jeb dzeltenajā etalonā iespējams ielādēt gan 5, 10, 20 braucienus, gan arī 24 stundu, 3 vai 5 dienu biļeti. Daudzi rīdzinieki izmanto abas un lieto to, kura konkrētajā brīdī ir izdevīgāka. Piemēram, ja dienas laikā sabiedriskais transports jāizmanto tikai vienu reizi, tiek maksāts par vienu braucienu, ja tas jādara visas dienas garumā — iespējams, lētāk ir lietot 24 stundu biļeti. Taču biļešu sajaukšana var novest pie neplānotiem tēriņiem.

Lasītāju ierosinājumi padarīt viedbiļetes atšķirīgas, piemēram, uzlīmējot uzlīmi vai arī nokrāsojot tās citās krāsās, nav guvuši RS atsaucību. Pārvadātājs uzskaita vairākas atrunas. Pirmkārt, padarot kartes atšķirīgas, problēma no pasažieriem tiks pārnesta uz biļešu pārdevējiem. Proti, ja konkrētā karte tirdzniecības vietā nebūs pieejama, pakalpojumu nevarēs nodrošināt. Radīsies arī risks, ka pārdevēji kļūdās, viedbiļetē ievadot nepareizu pakalpojumu. Otrkārt, viedbiļetes jau iegādātas ilgākam laika posmam un nav izveidojusies pilnīga datubāze, lai pasūtītu pietiekamu daudzumu jaunu karšu.

"Pie tā jautājuma tiks strādāts, taču situācija nav viennozīmīga," saka RS preses sekretāre Iluta Bērziņa. Tādēļ viņa pašreiz iesaka pasažieriem pašiem marķēt biļetes dažnedažādiem paņēmieniem. Taču pasažieriem tas nešķiet pieņemami. "Protams, var teikt, ka cilvēks var uzrakstīt ar pildspalvu, bet veikalā pie kases nav laika rakstīt. Tāpēc, ierodoties mājās, apjukums garantēts," atzīmē Elīna.

Ģimenes biļete — vasarā

Tā kā daudzi pasažieri arī sūdzas, ka nav iespējams ar vienu karti samaksāt par braucienu draugiem vai ģimenes locekļiem, jau šovasar ebiļešu klāsts tiks papildināts ar ģimenes jeb grupas biļeti. Viena biļete būs pāra, otra — nepāra cilvēku skaitam. Abu veidu biļetes kombinējot, grupā varētu braukt jebkurš cilvēku skaits. Pagaidām nav zināms, cik šīs biļetes maksās.

Ar 1.maiju ir noslēgusies pāreja uz elektroniskiem norēķiniem pilsētas sabiedriskajā transportā. RS apkopoto rezultātu sauc par veiksmīgu — maija pirmajās dienās sistēmā reģistrēts vidēji 500 000 elektronisko norēķinu dienā. Tas, salīdzinot ar pagājušo mēnesi, ir divas reizes vairāk un tikpat kā aptver visus sabiedriskā transporta lietotājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas