Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Moody's: Gaidāmā eiro ieviešana Latvijā ir pozitīvs solis gan valsts reitingam, gan tās bankām

Starptautiskā reitingu aģentūra _Moody's Investors Service _pirmdien pauda viedokli, ka gaidāmā eiro ieviešana Latvijā uzskatāma par pozitīvu soli gan valsts kredītreitingam, gan Latvijas banku sistēmai.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien oficiāli pauda atbalstu eiro ieviešanai Latvijā. Gala lēmumu par eiro ieviešanu 9.jūlijā pieņems Eiropas Savienības finanšu ministri.

Moody's norāda, ka eiro ieviešana varētu pozitīvi ietekmēt Latvijas kredītreitingu, kas šobrīd noteikts Baa līmenī ar pozitīvu nākotnes perspektīvu.

Eiro ieviešana ir pozitīvs solis, jo tas radīs lielāku ekonomisko un politisko stabilitāti, samazinot ar valūtas maiņas kursiem saistītos riskus, kā arī palielinās Latvijas ekonomiskās izaugsmes potenciālu, palielinot ekonomikas pārliecību un veicinot Latvijas banku sistēmas likviditāti un institucionālo atbalstu, teikts aģentūras paziņojumā.

Moody's arī pauž viedokli, ka, ņemot vērā to, ka Latvija ir veiksmīgi izpildījusi visus eiro ieviešanas kritērijus, Latvija eirozonā iestāsies ar spēcīgiem makroekonomikas pamatiem.

Latvijas ekonomika pēdējo divu gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 5%, un Moody's prognozē, ka Latvijas ekonomiskā izaugsme šogad būs viena no straujākajām ES, veidojot 3,8%.

Moody's arī prognozē, ka pēc eiro ieviešanas samazināsies gan valsts, gan uzņēmumu, gan banku aizņemšanās izmaksas, ko galvenokārt veicinās ar valūtas maiņu saistīto risku samazināšanās.

Aģentūra paredz, ka zemākas refinansēšanas likmes īpaši pozitīvi ietekmēšot Latvijas valdību, kad tai 2014. un 2015.gadā būs jāatmaksā valsts parāda daļa 2,7 miljardu eiro apmērā.

Tajā pat laikā mazākas valūtas konvertēšanas izmaksas palielinās Latvijas tirdzniecības apgrozījumu ar citām eirozonas valstīm.

Tomēr Moody's arī pauž viedokli, ka, palielinoties Latvijas finanšu stabilitātei, sagaidāms papildus nerezidentu noguldījumu pieplūdums.

Savukārt Latvijas bankas eiro ieviešana pozitīvi ietekmēs, jo tā likvidēs pēkšņas lata devalvācijas riskus.

Tāpat bankas iegūs piekļuvi arī Eiropas Centrālās bankas finansējumam ārkārtas likviditātes nodrošināšanai, kā arī gūs labumu no ierosinātās banku savienības.

Moody's arī atgādina, ka Latvijai, kā eirozonas dalībvalstij nākotnē būs jāpiedalās jebkādos eirozonas mēroga glābšanas pasākumos.

Tomēr aģentūra paredz, ka eiro ieviešanas pozitīvie aspekti atsver iespējamos riskus, ko rada dalība iespējamās citu valstu glābšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Demokrātijas trauslums TM paspārnē

Pavisam klusi un mērķtiecīgi tieslietu ministres Ineses Lībiņas – Egneres ("Jaunā Vienotība") vadībā virzās slikts demokrātijas, varu dalīšanas un tiesiskuma precedents, par kuru tikpat klu...

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē