Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Swedbank aptauja: Savas identitātes sargāšana internetā vismazāk rūp jauniešiem

Lielākajai daļai (67%) jauniešu vecumā no 15 līdz 19 gadiem sargāt savu identitāti internetā nešķiet ne svarīgi, ne nesvarīgi – attieksme pret to kā iespējamu apdraudējumu drošai rīcībai interneta vidē ir neitrāla. Tikmēr par ļoti nozīmīgu faktoru to uzskata tikai desmitā daļa (10%) jauniešu, liecina Swedbank veiktā iedzīvotāju aptauja*. 

Tāpat, domājot par interneta lietošanas drošību, trešdaļa (32%) norādījuši, ka raugās neitrāli uz regulāru antivīrusa programmu atjaunošanu kā būtisku darbību drošības stiprināšanai. Tikai piektdaļa (26%) jauniešu to uzskata par ļoti svarīgu. Savukārt gandrīz trešdaļai (29%) jauniešu nešķiet tik būtiski izmantot dažādas paroles katrai interneta vietnei. Līdzīgi uzskati ir arī par mēstuļu jeb spama bloķēšanu e-pastā - trešdaļai jauniešu (33%) arī tas nešķiet būtiski, taču tieši šis ir viens no populārākajiem veidiem, kā datori tiek inficēti ar dažādiem vīrusiem, tā apdraudot drošu interneta lietošanu.

Kopumā domājot par savu drošību interneta vidē, Latvijas iedzīvotāji kā vissvarīgāko faktoru norāda drošu internetbankas lietošanu (74%). Tāpat, lai interneta vidē justos droši, puse respondentu (50%) norāda, ka ir ļoti būtiski nevērt vaļā aizdomīgus e-pastus un to pielikumus, kā arī sargāt savu privāto informāciju (49%).

"Internets kļūst par pamata vidi gan saziņai, gan informācijas iegūšanai, gan arī naudas lietām. Tāpēc vispārīgiem drošības pamatprincipiem internetā mūsdienās jākļūst tikpat labi zināmiem kā satiksmes pamata noteikumiem. Par tiem ir būtiski izglītot jaunatni, jo bieži vien ģimenē viens un tas pats dators, pie kura tiek ielādētas un lietotas, piemēram, spēles, tiek izmantots arī naudas lietām. Tāpēc ikvienam ir jāpatur prātā zināšanas par jauno "drošības higiēnu"," saka Ģirts Bērziņš, Swedbank Baltijas klientu apkalpošanas kanālu kompetences centra vadītājs.

Pamata ieteikumi finanšu drošībai internetā 

1. Paroles zini tikai tu pats:

Nekad nevienam nedrīkst dot savas paroles un kodus no kalkulatora vai kartes.

Banka nekad nezvana un neraksta klientam ar lūgumu iedot paroles.

Pievērsiet uzmanību, kādiem mērķiem domāta attiecīgā parole. Piemēram, internetbankas kods, kas domāts maksājumu parakstīšanai, netiks prasīts, lai ieietu internetbankā.

2. Uzmanīgi pret e-pastiem un to pielikumiem:

E-pastu pielikumi tiek izmantoti datoru inficēšanai ar vīrusiem. Tāpēc pierodiet ignorēt un izdzēst aizdomīgus e-pastus ar nepazīstamiem un neuzticamiem pielikumiem.

Prātīgi ir izvērtēt jebkuru ienākošo informāciju – krāpnieki var izmantot arī sociālos tīklus un telefona zvanus.

3. Aizdomu gadījumā – ziņot bankai.

Vairāk padomu par finanšu drošību digitālajā vidē

*  Latvijas iedzīvotāju aptauja veikta 2014.gada martā sadarbībā ar OMD Snapshots, aptaujājot 856 iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē