Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Swedbank: Pērn eksports auga straujāk par importu

Lai gan maksājumu bilances decembra dati norāda uz eksporta izaugsmes palēnināšanos, 2012.gads kopumā Latvijas ārējās tirdzniecības jomā ir bijis ļoti veiksmīgs. Pērn gan preču, gan pakalpojumu eksports ir audzis straujāk par importu.

Gada pirmajā pusē pakalpojumu eksports uzrādīja veiksmīgu izrāvienu, kamēr gada otrajā pusē straujāk auga preču eksports (daļēji gan vienreizējo efektu dēļ, proti, ļoti labas graudu ražas). Savukārt 2012.gadā lēnāku izaugsmi uzrādīja preču un jo īpaši pakalpojumu imports, daļēji tādēļ, ka mainījās investīciju struktūra (mazāk importēto mašīnu un iekārtu, vairāk ēku un būvju). Tādēļ tekošā konta deficīts pērn samazinājās līdz 1.8% no mūsu prognozētā IKP (2.4% gadu iepriekš).

Papildus eksporta veiksmes stāstam arī ārvalstu tiešās investīcijas (ĀTI) Latvijā gada nogalē pieauga un gada kopumā sasniedza 3.8% no mūsu prognozētā IKP (5.1% gadu iepriekš). 2012.gada trīs ceturkšņos ĀTI samazinājušās nekustamā īpašuma, finanšu un tirdzniecības sektorā, kamēr transporta, viesnīcu un restorānu, kā arī enerģētikas sektorā ir pieaugušas. Tādējādi ĀTI pieaug eksportējošajās nozarēs ? tādas investīcijas rada vairāk jaunu darba vietu un veicina nākotnes izaugsmi.

Sagaidāms, ka eksporta izaugsmes tempi šogad pierims līdz ar vājo ārējo pieprasījumu un pieaugošo konkurenci. Savukārt imports atgūsies no ļoti vājās izaugsmes gada nogalē, bet to izaugsme gadā kopumā gaidāma lēnāka nekā pērn. Prognozējams, ka 2013.gadā tekošā konta deficīts varētu nedaudz pieaugt un sasniegt 2.4% no IKP. Tas joprojām ir neliels deficīts, ko pilnībā segs struktūrfondu un ārvalstu investīciju ieplūde, Līdz ar to pašlaik nav pamata uztraukties par tekošā konta deficīta finansēšanas ilgtspēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē