Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Āboltiņa: Kabanova rīcība rosina domāt, kā juridiski korekti atņemt deputāta mandātu

Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova (SC) aizskarošie izteikumi par Dziesmu svētkiem rosina domāt par to, kā juridiski korekti noformulēt iespēju atņemt deputāta mandātu, - LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Viņa uzsvēra, ka dzīvojam demokrātiskā valstī, kur deputātu amatā ievēlē tauta un tikai tauta var atņemt deputātam mandātu. Gan Kabanovs, gan Rīgas mērs Nils Ušakovs pārstāv vienu partiju - SC, tikai viens tautas acīs ir "labais", otrs - "sliktais", vienai vēlētāju daļai patīk viens, citai - otrs, skaidroja Āboltiņa, piebilstot, ka pašlaik situācija tiek pētīta un jautājumu par iespēju atņemt deputātam mandātu vērtē Tieslietu ministrija.

"Manā uztverē Kabanova rīcība nav pieņemama. Mandātu dot tauta, es gan neesmu viņa vēlētājs. Lai cik būtu labo darbu, viens šāds sliktais to ietekmē daudz spēcīgāk," sacīja parlamenta vadītāja.

Kā ziņots, Kabanovs savā rakstā laikrakstā Vesti Segodnja paudis godu un cieņu aizskarošu attieksmi pret Dziesmu un deju svētkiem un to dalībniekiem, tāpēc Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izskatīs deputāta Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) iesniegumā aicinājis komisiju izvērtēt Kabanova ētikas pārkāpumu.

"Deputāta izteikumi par Dziesmu un deju svētkiem aizskar visas sabiedrības, it īpaši latviešu tautas, godu un cieņu, un tie nav savietojami ar deputāta profesionālās ētikas principiem," teikts Dzintara iesniegumā komisijai.

Dzintars uzskata, ka Kabanovs pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa pantu, kas nosaka - deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar parlamenta cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat šis pants paredz, ka deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli komisijai šis iesniegums jāizvērtē ne vēlāk kā divas nedēļas pēc lietas ierosināšanas. Paredzēts, ka komisijas sēde, kurā vērtēs Kabanova ētikas pārkāpumu, notiks 6.augustā plkst.13.

Par naida kurināšanu Dzintars un VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sola vērsties ar iesniegumu pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera.

Saskaņas centra frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norādīja, ka gaidīs Ētikas komisijas lēmumu un pirms tā negrib steigties. Viņš arī piebilda, ka komisijas lēmumi tiek pārrunāti frakcijā.

Kā ziņots, šīs Saeimas sasaukuma laikā Ētikas komisija jau izskatīja vairākus iesniegumus saistībā ar Kabanova rīcību. Vienreiz komisija atzina, ka Kabanovs, parakstoties par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, nav ievērojis svinīgo solījumu (zvērestu) un tādējādi pārkāpis deputāta ētikas kodeksu. Vēlreiz Kabanovs tika sodīts par viņa izturēšanos un iespējamo atrašanos alkohola reibumā darba laikā.

Abos šajos gadījumos komisija nolēma Kabanovam piemērot Saeimas Kārtības rullī paredzēto augstāko soda mēru - izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē