Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Advokāts: Biznesu glābj izlēmīgums, gremdē - laika vilkšana

Grūtības norēķināties, nenomaksāti nodokļi, aizkavēta algu izmaksa - dažas no parādībām, kas diemžēl kļūst par uzņēmēju ikdienu ekonomikas stagnācijas vai lejupslīdes laikos. Uzņēmumu maksātspēja uz laiku var kļūt apgrūtināta, taču ekonomiski pamatotu biznesu var glābt teju vienmēr. Ja vien uzņēmuma īpašnieki ir gatavi izlēmīgai un savlaicīgai rīcībai.

Pēc mana novērojama vismaz pusē maksātnespējas gadījumu vainojama ir "laika vilkšana" cerībā, ka grūtības atrisināsies pašas no sevis.

Vispirms jāmēģina TAP

Tikko uzņēmumam parādās nozīmīgas problēmas izpildīt saistības pret kreditoriem, uzreiz jāvērtē, vai nav lietderīgi pašiem iniciēt Tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) - pirms maksātnespēju nav rosinājis kāds no kreditoriem. Jo laicīgāk uzņēmuma īpašnieki apzinās, ka perspektīvā būs grūtības, jo ātrāk un kvalitatīvāk var sagatavot pamatotu TAP pasākumu plānu, lai biznesu glābtu. Jāņem vērā, ka TAP plāns ir jāapstiprina kreditoriem, tāpēc tam ir jābūt skaidram un loģiskam. TAP plāns ir ceļvedis turpmākajiem diviem gadiem - kā tiks atveseļots uzņēmums un kādos termiņos, apmēros kreditori saņems savu naudu.

TAP plāna saskaņojums jāiegūst divās - nodrošināto un nenodrošināto - kreditoru grupās. Pāns ir saskaņots, ja to atbalsta 2/3 no nodrošinātajiem kreditoriem (pamatparāda apmērā) un vairāk nekā puse no kopējās nenodrošināto kreditoru (pamatparāda) prasījumu summas.

Lielākā bēda ir tad, ja par risinājumiem sāk domāt vien tad, kad parādi jau tiesā iztiesāti un tiesu izpildītājs jau uzsācis tiesas nolēmuma izpildi – apķīlājis bankas kontus, sācis mantas pārdošanu utt. Vai arī, kad tiesu izpildītājs savu darbu jau ir pabeidzis un mantu pārdevis. Nereti uzņēmēji pārvērtē savas spējas tikt galā ar augošajiem nodokļu parādiem. Tie krājas, krājas līdz vadzis lūzt, bet šādos apstākļos situāciju jau kontrolē kreditors.

Jāatceras, ka pastāv arī tāds TAP "paveids" kā "ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process" – ĀTAP. Būtiskākās atšķirības: TAP gadījumā vispirms tiesā tiek ierosināta TAP lieta, un tad divu mēnešu laikā parādniekam ir jāizstrādā un ar kreditoriem jāsaskaņo TAP pasākumu plāns (izstrādes termiņu var pagarināt par vienu mēnesi). Kad plāns ir saskaņots, to sniedz tiesā, tiesa to apstiprina un pasludina TAP procesu. ĀTAP gadījumā parādniekam jābūt apveltītam ar lielāku pašiniciatīvu - savlaicīgi jāizstrādā TAP plāns, pašam tas jāsaskaņo ar kreditoriem un jāiesniedz to apstiprināšanai tiesā.

ĀTAP ir piemērots gadījumos, kad parādniekam ir nedaudz kreditoru, nav strīda par tiesībām un TAP plānu var saskaņot ar kreditoriem ātrāk. Savukārt TAP būs piemērotāks, ja parādniekam kreditoru ir vairāk, tiesu izpildītājs draud uzsākt tiesas nolēmuma izpildi un izpārdot mantu vai arī nesamērīgi aug nodokļu parādu nokavējuma naudas u.c. līdzīgos gadījumos, kad laiks nav parādnieka sabiedrotais.

Līdz ar tiesas lēmumu par TAP lietas ierosināšanu parādnieks tiek pasargāts no tūlītējām nelabvēlīgām sekām (tiek apturēta parādu piedziņa, aktīvu un kontu apķīlāšana, kreditori nedrīkst iesniegt tiesā maksātnespējas pieteikumu, apstājas līgumsodu pieaugums, kā arī nodokļu prasījumu nokavējuma naudas aprēķināšana) un iegūst laiku divus, trīs mēnešus TAP pasākumu plāna izstrādei un saskaņošanai ar kreditoriem.

Brīdinājuma signāli

Pazīmes, kad likuma izpratnē ir saskatāmas uzņēmuma maksātnespēja, tātad - ir iestājies risks no kreditoriem saņemt maksātnespējas procesa pieteikumu un būtu jāsāk rīkoties (patiesībā gan, jārīkojas būtu bijis jau agrāk).

Pirmkārt, piemērojot piespiedu izpildes līdzekļus, nav bijis iespējams izpildīt tiesas nolēmumu par parāda piedziņu no parādnieka.

Otrkārt, parādnieks – SIA vai akciju sabiedrība – nav nokārtojis vienu vai vairākas parādsaistības, no kurām pamatparāda summa atsevišķi vai kopā pārsniedz 4268 eiro (attiecībā uz pārējiem uzņēmumiem šis slieksnis ir 2134 eiro). Saistībām ir iestājies izpildes termiņš, parādnieks trīs nedēļu laikā no kreditora/u brīdinājuma par nodomu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu nav samaksājis parādu vai nav cēlis pamatotus iebildumus pret prasījumu.

Treškārt, parādnieks nav pilnībā izmaksājis darbiniekam darba samaksu, kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību vai nav veicis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas divu mēnešu laikā no izmaksai noteiktās dienas. 

Ceturtkārt, parādnieks nespēj nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš.

Būtiski – ir ļoti rūpīgi jāseko līdzi no kreditoriem saņemtajām pretenzijām, jo maksātnespējas pieteikumu tiesā kreditors nevar iesniegt, iepriekš par to vismaz trīs nedēļas iepriekš nebrīdinot parādnieku. Uz šādiem kreditoru brīdinājumiem parādniekam jāreaģē un jāceļ pamatoti iebildumi!

No valsts gaida ieinteresētību

Deklaratīvi runājot par atbalstu vietējiem uzņēmējiem, politiķiem būtu jāatceras, ka TAP ir pēdējais pieejamais tiesiskais instruments pirms maksātnespējas procesa, kad valsts patiešām var palīdzēt biznesam atgūties no ārēju apstākļu radītām grūtībām. Piemēram, valsts (VID personā) var elastīgāk atbalstīt iesniegtos TAP plānus, kritiskos gadījumos, kad uzņēmums ir īpaši būtisks (darba vietas, pienesums ekonomikā) ļaut samazināt/dzēst arī daļu no nodokļu pamatparādiem.

Nozīmīgs atspaids būtu attieksmes maiņa pret nodokļu maksātājiem, proti, ka labāk atlikt nodokļu samaksas termiņu, piemērot elastīgu samaksas grafiku, nekā panākt biznesa "finālu" un īpašnieku – darba devēju - emigrāciju. Saprotoša un, galvenais, ieinteresēta attieksme no valsts puses būtu nekreņķēties par dažu desmitu eiro nesakritībām atskaitēs un nesākt dārgu procesu šādu "pārkāpumu" novēršanai. Pietiktu ar iejūtīgu brīdinājumu, lai uzņēmējs var pelnīt, nevis pavadīt laiku dokumentu pārrakstīšanā.

Un visbeidzot - daudz pieminētā nodokļu politika. Laikā, kad Latvija kļūst par vienu no lielvalstu ekonomiskā kara dalībniecēm, adekvāta būtu mazo biznesu aktīvi atbalstoša politika. Vismaz mikrouzņēmuma nodoklis kā sevi pierādījis risinājums būtu atstājams esošajā – 9% - redakcijā. Kamēr Latvijā vēl ir palikuši šī un citu nodokļu maksātāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē